Marketinškim alatima do boljih prodajnih rezultata

Bez autora
May 24 2012

Dobro poznavanje marketinških alata u velikoj meri može doprineti boljim prodajnim rezultatima, repozicioniranju kompanije na domaćem i međunarodnom tržištu, samim tim, povećanju proizvodnje i unapređenju poslovanja. Istraživanja su deo marketing i PR mehanizma, ali i svakodnevnog odlučivanja i poslovanja, jer, veoma je rizično donositi poslovne odluke koje nisu zasnovane na prethodnim istraživanjima, ili realizovati komunikacione kampanje bez prethodnog znanja o tome ko su potrošači i kakva su njihova očekivanja. Takođe, važno je da poslovne odluke budu zasnovane na kvalitetnim istraživanjima, možda još važnije, na kvalitetnom tumačenju rezultata istraživanja. Marketinški ciljevi svode na ciljno tržište, ciljne potrošače i ciljna ostvarenja. Istraživanja i strategije vezuju se za ta tri poslovna cilja. Marketinška strategija postavlja se radi kreiranja tražnje, a istraživanje tražnje je prvi korak marketinške strategije.

Marketinškm alatima do boljih prodajnih rezultataPrivredna komora Srbije (PKS), u saradnji sa Izdavačko-edukativnim i konsultantskim centrom Svet marketinga, izdavačem časopisa “Taboo“, organizuje seriju panela, radi ohrabrivanja privredne javnosti da smelije koriste mehanizme marketinga.

Direktor Centra za marketing, informisanje i promocije PKS Ivan Jakšić rekao je da dobro poznavanje marketinških alata u velikoj meri može doprineti boljim prodajnim rezultatima, repozicioniranju kompanije na domaćem i međunarodnom tržištu, samim tim, povećanju proizvodnje i unapređenju poslovanja.

On je otvarajući prvi panel o temi “Marketinška i društvena istraživanja“ u PKS istakao da su istraživanja deo marketing i PR mehanizma, ali i svakodnevnog odlučivanja i poslovanja, jer, veoma je rizično donositi poslovne odluke koje nisu zasnovane na prethodnim istraživanjima, ili realizovati komunikacione kampanje bez prethodnog znanja o tome ko su potrošači i kakva su njihova očekivanja. Takođe, važno je da poslovne odluke budu zasnovane na kvalitetnim istraživanjima, možda još važnije, na kvalitetnom tumačenju rezultata istraživanja.

Direktor agencije “Partner Consalting“ Miroslav Šutić naveo je da se marketinški ciljevi svode na ciljno tržište, ciljne potrošače i ciljna ostvarenja. Istraživanja i strategije vezuju se za ta tri poslovna cilja. Marketinška strategija postavlja se radi kreiranja tražnje, a istraživanje tražnje je prvi korak marketinške strategije. Tražnja je merljiva, isto kao i potrošnja i prodaja i moraju biti “izmerene“, naglasio je Šutić.

Prema njegovim rečima, istraživanje ponude je veoma retko u praksi, a kada se i sprovede, svedeno je na podatke o količini izvoza i uvoza. Analiza proizvoda, slogana, naslova je znatno zastupljenija, mada i na tom polju ima dosta prostora za unapređenje, a nedostaju istraživanja o prenosu emocija, poruka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik