Razumijevanje vrijednosti brendiranog sadržaja

Bez autora
Jan 09 2024

Brendovi i trgovci podjednako su se borili da dođu do definicije za brendirani sadržaj, dijelom zato što se industrija stalno mijenja.

Jedan oo definicija brendiranih sadržaja jeste i daje to bilo koji objavljeni medij u čijem je stvaranju neki brend sudjelovao.

To znači sadržaj kreiran posebno u svrhu objavljivanja kod izdavača, kao što su NBCUniversal, USA Today ili Bustle. Brendovi koriste povjerenje, stručnost i doseg vrhunskih izdavača, omogućavajući im da se povežu s novom, visoko ciljanom publikom.

Brendirani sadržaj postao je više od popularne riječi. Ovaj oblik oglašavanja se transformirao od ranih dana advertorijala, s više izdavača i oglašivača koji ulažu u njega nego ikada prije.

Bilo da ste startup koji ima za cilj da poremeti industriju ili kompaniju sa liste Fortune 500 poput IBM-a ili JP Morgan Chasea koji pokušava izgraditi odnose s novim generacijama kupaca, i mala i velika poduzeća traže inovativne načine za interakciju s publikom — i najbolje način da se to uradi je kroz priče, a ne reklame, piše CNBC.

Pored toga što je alat za izgradnju odnosa, brendirani sadržaj se pokazao kao odgovor na zabrinutost za dugoročnu održivost tako što je postao velika prilika za prihod za većinu izdavača. Najveća imena u ovom poslu su rekonstruisala svoje timove kako bi brendirani sadržaj učinili bitnim dijelom svojih prihoda od digitalnih oglasa.

Bez obzira na to što kreirate, vaš sadržaj mora težiti više od tradicionalnog oglašavanja. Zašto? Zato što potrošači više nisu zainteresovani za reklame na banerima (a možda nikada nisu ni bili).

Podaci pokazuju da oko 25% korisnika interneta koristi blokatore oglasa; između 2014. i 2018. godine, Netflix, koji je bez oglasa, porastao je sa 50 miliona na 125 miliona pretplatnika. Jednostavna istina je da ljudi jednostavno ne vole reklame i platit će da ih izbjegavaju i na mreži i dok gledaju svoje omiljene emisije. Dakle, trgovci im moraju pružiti nešto što komunicira vrijednosti njihovog brenda na način koji im istinski odgovara.

Potrošači vole brendirani sadržaj jer se manje radi o prodaji proizvoda, a više o pružanju vrijednosti. Ascend Integrated Media je izvijestila da je 70% potrošača željelo saznati o proizvodima putem sadržaja i pozitivno su odgovorili na brendove koji su im pružili promišljenu stručnost o predmetu.

Brendirani sadržaj je novi način za izgradnju odnosa. Namjerno služi čitaocu, a da ga ne ometa. Cilj mu je prenijeti ono što brend predstavlja, vrste priča koje voli da zastupa i vrste ideja uz koje želi stati. To je marketing za 21. vijek.

70% potrošača željelo je saznati o proizvodima kroz sadržaj i pozitivno je odgovorilo na brendove koji su im pružili promišljenu stručnost o predmetu.

Zašto sve više kompanija ulaže u brendirani sadržaj? To nije samo alat za ispraznost – iako je imati svoj autorski tekst na Fast Company ili The Wall Street Journalu nevjerovatan osjećaj. Brendirani sadržaj je najefikasniji način da privučete pažnju i izgradite povjerenje kod nove publike – a kao što svi trgovci znaju, vrijeme (a.k.a. pažnja) je novac.

Brendirani sadržaj je često vrhunski proizvod s cijenama u rasponu od 1.000 do 50.000 dolara i više ovisno o vašim partnerima i veličini kampanje. Kao takav, više timova je preuzelo na sebe da dokaže efikasnost brendiranog sadržaja. Dobra vijest je da osim što je moćan alat za podizanje svijesti, sadržaj se može prevesti direktno u više očiju na web stranici vašeg brenda i više novca u vašoj kasi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik