Uredba o dodeli podsticajnih sredstava za razvoj brenda u Srbiji

Bez autora
Jun 12 2012

Činjenica da su državne institucije, privreda i ukupna javnost u dovoljnoj meri svesne potrebe da Srbija postane brend i zauzme što povoljniju poziciju u globalnoj javnosti, ohrabruje i jača veru u uspeh izgradnje nacionalnog brenda Srbije. U tom smislu, neophodno je usmeriti sve raspoložive resurse u izgradnju snažnog nacionalnog brenda, kao instrumenta kojim će se dodatno valorizovati napori Srbije da obezbedi međunarodnu podršku u različitim društvenim oblastima, osnažiti uticaj na ekonomske, političke ili kulturne tokove, da utiče na priliv investicija, turista, donatora, i pribavi podršku međunarodnih medija. Osnovna ideja je da Srbija treba da postane pozitivan brend i da zauzme povoljnu poziciju u globalnoj javnosti. Dakle, cilj je da Srbija bude snažan i dobro pozicioniran brend. Strateško opredeljenje Vlade Republike Srbije je da podsticajnim subvencijama doprinese stvaranju povoljnog ambijenta za: povećanje broja kvalitetnih i prepoznatljivih proizvodnih i uslužnih brendova iz Srbije, unapređenje svesti o značaju nacionalnog brenda Srbije kao krovnog brenda...

Podsticajna sredstava za razvoj brenda u Republici SrbijiČinjenica da su državne institucije, privreda i ukupna javnost u dovoljnoj meri svesne potrebe da Srbija postane brend i zauzme što povoljniju poziciju u globalnoj javnosti, ohrabruje i jača veru u uspeh izgradnje nacionalnog brenda Srbije.

U tom smislu, neophodno je usmeriti sve raspoložive resurse u izgradnju snažnog nacionalnog brenda, kao instrumenta kojim će se dodatno valorizovati napori Srbije da obezbedi međunarodnu podršku u različitim društvenim oblastima, osnažiti uticaj na ekonomske, političke ili kulturne tokove, da utiče na priliv investicija, turista, donatora, i pribavi podršku međunarodnih medija.

Osnovna ideja je da Srbija treba da postane pozitivan brend i da zauzme povoljnu poziciju u globalnoj javnosti. Dakle, cilj je da Srbija bude snažan i dobro pozicioniran brend.

Strateško opredeljenje Vlade Republike Srbije je da podsticajnim subvencijama doprinese stvaranju povoljnog ambijenta za: povećanje broja kvalitetnih i prepoznatljivih proizvodnih i uslužnih brendova iz Srbije, unapređenje svesti o značaju nacionalnog brenda Srbije kao krovnog brenda, povećanje obima poslovnih aktivnosti, proizvodnje i plasmana proizvoda i usluga, brži ekonomski razvoj, povećanje obima i promenu strukture izvoza, efektivnije pozicioniranje pojedinačnih brendova (proizvod, usluga, preduzeće) kao važnih elemenata identiteta nacionalnog brenda Srbije, kao i unapređenje konkurentnosti preduzetnika i malih i srednjih preduzeća.

Uredbom o dodeli podsticajnih sredstava za razvoj brenda, uređuju se uslovi i način dodele podsticajnih sredstava za razvoj brenda u Republici Srbiji u 2012. godini, u cilju jačanja konkurentnosti i prepoznatljivosti brendova iz Republike Srbije i podsticanja primene brendinga i marketinga u poslovanju privrednih subjekata.

Brend u smislu ove uredbe jeste prepoznatljivi privredni subjekt odnosno perspektivni proizvod koji se izdvaja u odnosu na istovrsne proizvode svojim kvalitetom, inovativnošću, funkcionalnim, odnosno vizuelnim prednostima sa svrhom pozicioniranja u svesti potrošača kao boljih i uspešnijih od konkurencije.

Podsticajna sredstva u skladu sa ovom uredbom dodeljuju se kao bespovratna, na osnovu konkursa koji raspisuje ministarstvo nadležno za poslove trgovine, putem javnog poziva. Javni poziv se objavljuje u najmanje jednom dnevnom listu koji se distribuira na celoj teritoriji Republike Srbije i na web stranici Ministarstva. Prijava na konkurs se podnosi Ministarstvu, u roku i sa dokumentacijom koji su utvrđeni javnim pozivom. Konkursom se bliže utvrđuju svi uslovi za dodelu podsticajnih sredstava.

Pravo učešća na konkursu imaju privredni subjekti koji su upisani u odgovarajući registar kao privredna društva. Na konkursu ne mogu učestvovati privredni subjekti, protiv kojih je pokrenut stečajni postupak i koji za prijavljenu namenu već koriste druga sredstva iz budžeta Republike Srbije, iz razloga što privredni subjekti mogu podneti samo jednu prijavu na konkurs.

Dodela podsticajnih sredstava

Podsticajna sredstva se dodeljuju za brendove iz sledećih grupa proizvoda, odnosno privrednih sektora:
 
1. prehrambena industrija (organska proizvodnja, zdrava hrana viših faza obrade):

  • proizvodi od voća,
  • konditorski proizvodi,
  • proizvodi od mesa,
  • proizvodi od šumskih plodova;

2. drvna industrija:

  • nameštaj i proizvodi za kuću,
  • ostali proizvodi od drveta;

3. tekstilna industrija;
4. proizvodi od keramike, stakla, gline.

Podsticajna sredstva se dodeljuju za:
 
1. unapređenje dizajna proizvoda, odnosno prijavljenog brenda;
2. unapređenje internet, audio, video i štampanih komunikacija privrednih subjekata, odnosno prijavljenog brenda.

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava sprovodi komisija koju rešenjem obrazuje ministar nadležan za poslove trgovine. Komisija utvrđuje ispunjenost uslova za dodelu podsticajnih sredstava i utvrđuje rang listu najbolje ocenjenih prijava.

Komisija donosi odluku o raspodeli podsticajnih sredstava do utvrđene visine, odnosno iznosa od tri miliona dinara. Istovremeno, komisija donosi odluku da se ne dodele podsticajna sredstva, ako oceni da nijedna prijava ne ispunjava propisane uslove.

Primena brendinga i marketinga u poslovanju

U cilju jačanja konkurentnosti i prepoznatljivosti brendova iz Republike Srbije i podsticanja primene brendinga i marketinga u poslovanju privrednih subjekata, Vlada Republike Srbije je donela i Uredbu kojom se regulišu  uslovi i način dodele podsticajnih sredstava za razvoj brendova u oblasti manifestacija i usluga u Republici Srbiji u 2012. godini.

Brend u smislu ove uredbe jeste perspektivna manifestacija odnosno usluga koja se izdvaja u odnosu na istovrsne manifestacije i usluge svojim kvalitetom.

Podsticajna sredstva se dodeljuju za brendove iz sledećih oblasti:
1. informacione tehnologije – softver;
2. poslovne usluge iz oblasti menadžmenta, marketinga, brendinga, investicionog konsaltinga, istraživanja, dizajna;
3. inženjering usluge iz oblasti projektovanja i implementacije procesa i proizvoda;
4. poslovne i inženjering usluge iz oblasti poljoprivrede;
5. manifestacije, prepoznatljive u nacionalnoj, regionalnoj ili globalnoj javnosti, koje značajno doprinose afirmaciji potencijala, vrednosti i identiteta Republike Srbije.

Podsticajna sredstva se dodeljuju za unapređenje internet, audio, video i štampanih komunikacija privrednih subjekata i udruženja, odnosno prijavljenog brenda.

Konkurs za dodelu podsticajnih sredstava sprovodi komisija koju rešenjem obrazuje ministar nadležan za poslove trgovine. Komisija donosi odluku o raspodeli podsticajnih sredstava do visine iznosa od 21 milion dinara.

Obaveštenje o raspodeli podsticajnih sredstava se objavljuje na web stranici Ministarstva.

Na osnovu odluke o raspodeli, Ministarstvo i korisnik podsticajnih sredstava zaključuju ugovor o korišćenju podsticajnih sredstava, kojim se bliže uređuju prava, obaveze i odgovornosti, način i dinamika isplate podsticajnih sredstava, sredstva finansijskog obezbeđenja, dinamika realizacije planiranih aktivnosti i izveštavanje, način kontrole namenske upotrebe dodeljenih sredstava, kao i uslovi i okolnosti koje mogu dovesti do raskida ugovora, a u vezi sa eventualnim neispunjavanjem preuzetih obaveza.

Nadzor nad sprovođenjem ove uredbe vrši resorno ministarstvo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik