Agrokor prodaje Mercatorove nekretnine vrijedne 200 milijuna eura

Bez autora
Oct 08 2014

Mercator trenutno prodaje više od 210 nekretnina za koje može očekivati ​​više od 200 milijuna eura. Tako će prodaja Mercatorovih nekretnina biti vjerojatno najizdašniji izvor kapitala kojim će Agrokor otplatiti preuzimanje Mercatora. Samo u Sloveniji Mercator prodaje za oko 110 milijuna eura nekretnina, pri čemu se prosječna oglašen cijena njihovih poslovnih prostora na web portalima za nekretnine kreće u rasponu između 600 i 700 eura, a građevinske parcele između 150 i 200 eura po kvadratnom metru. Na Mercatorovoj web stranici i na nekretninskim portalima trenutno se nalazi oko 170 različitih nekretnina koje trgovac namjerava prodati. Među tim nekretninama dominiraju male trgovine s prehranom, poslovni kompleksi i građevinsko zemljište na kojem je slovenski trgovački lanac planirao izgradnju trgovačkih centara, ali je Uprava pod rukovodstvom Tonija Balažiča ove planove sada napustila.

Agrokor prodaje Mercatorove nekretnine vrijedne 200 milijuna euraMercator trenutno prodaje više od 210 nekretnina za koje može očekivati ​​više od 200 milijuna eura, piše ljubljanski Dnevnik.

Tako će prodaja Mercatorovih nekretnina biti vjerojatno najizdašniji izvor kapitala kojim će Agrokor otplatiti preuzimanje Mercatora.

Samo u Sloveniji Mercator prodaje za oko 110 milijuna eura nekretnina, pri čemu se prosječna oglašen cijena njihovih poslovnih prostora na web portalima za nekretnine kreće u rasponu između 600 i 700 eura, a građevinske parcele između 150 i 200 eura po kvadratnom metru. Na Mercatorovoj web stranici i na nekretninskim portalima trenutno se nalazi oko 170 različitih nekretnina koje trgovac namjerava prodati.

Među tim nekretninama dominiraju male trgovine s prehranom, poslovni kompleksi i građevinsko zemljište na kojem je slovenski trgovački lanac planirao izgradnju trgovačkih centara, ali je Uprava pod rukovodstvom Tonija Balažiča ove planove sada napustila.

Ukupno je Mercator grupa krajem prošle godine u vlasništvu imala više od pola milijarde eura zemljišta i 990 milijuna eura zgrada koje su u posljednjih nekoliko godina značajno amortizirale. Otkupna vrijednost svih nekretnina i zemljišta u vlasništvu Mercator Grupe iznosi 2.06 milijardi eura, dok je prije promjene računovodstvene politike, otkupna cijena bila gotovo 400 milijuna era veća.

Prodaju nekretnina u Mercatoru su ubrzali početkom ove godine, ali će u narednim mjesecima biti poznato koliko je bila uspješna. U prvoj polovini godine, Mercator je uspio prodati nešto više od dva milijuna eura vrijednih neoperativnih sredstava.

Osim velikog broj nekretnina u Sloveniji Mercator je na zahtjev hrvatskog zaštitnika konkurencije prodao 45 trgovina i trgovačkih centara u Hrvatskoj. Zajedno se trgovine prostiru na 91.400 četvornih metara, a s obzirom na cijene prostora u Hrvatskoj i pripadajuće zemljište otkupna cijena će vjerojatno iznositii oko 100 milijuna eura. Za svih 210 nekretnina Mercator će istržiti više od 200 milijuna eura, što je samo četvrtina manje nego što je Agrokor platio za kupovinu 81 posto udjela slovenskog trgovca.

Dio prihoda od prodaje nekretnina i preostale poslovno nepotrebne imovine Mercator će morati namijeniti za otplatu kredita. Krajem lipnja, financijske obaveze Mercator Grupe iznosile su 1,05 milijardi eura, a nakon završetka dokapitalizacije konverzijom od 200 milijuna eura kredita u kapital neto finansijski dug će biti smanjen za 750-800 milijuna eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik