Alfi fond preuzima i Merkur nekretnine

Bez autora
Aug 21 2022

Fond Alfi, koji je već vlasnik trgovine Merkur, dogovorio je s Društvom za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) kupnju udjela DUTB-a u tvrtki Merkur nekretnine, neslužbeno doznaje Delo.

Društvo upravlja nekretninama u kojima se nalaze Merkurovi trgovački centri, au vlasništvu je i nekih od trgovačkih centara.

Kako stoji na Delovim stranicama, BAMT je 62-postotni vlasnik Merkur nekretnina, a Alfi otkupljuje i potraživanja loše banke prema toj tvrtki. Kupoprodajna cijena neslužbeno je puno veća od 10 milijuna eura, ugovor još nije potpisan.

Alfi će morati dobiti i suglasnost nadzornika natjecanja.

U travnju je najveći fond privatnog kapitala u Sloveniji završio akviziciju Merkur trgovine. Kupili su ga od američkog fonda HPS Investment Partners za oko 50 milijuna eura.

Sada je dogovorio i kupnju vlasničkog udjela u Merkur nekretninama te 13,07 milijuna eura potraživanja od te tvrtke. Budući da je Alfi ranije otkupio potraživanja od Merkur nekretnina, postat će i jedini financijski vjerovnik tvrtke s oko 21 milijunom eura potraživanja.

Udjele u Merkur nekretninama imaju još četiri suvlasnika, od kojih su trojica povezana sa srpskim poduzetnikom Miodragom Kostićem. Riječ je o tvrtkama Monetic i TCK koje su u vlasništvu ciparske tvrtke Ermaged te Gorenjskoj banci koja je u vlasništvu srpske AIK banke. Imaju ukupni udio od 35,6%.

Tvrtka Merkur nekretnine nastala je 2014. godine, uz Merkur trgovine, nakon stečaja starog Merkura. Ugovorni je voditelj svih 23 maloprodajnih objekata i svih logističkih kapaciteta Merkurovih trgovina, a posjeduje Merkurove centre na ljubljanskom Viču, Primskovem pri Kranju, u Kopru, dio poslovne zgrade Merkur u Naklu, malo skladište u Slovenj Gradcu i neke manje parcele, navodi Delo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik