Besparica ukočila legalizaciju

Bez autora
Jun 05 2012

Nadoknada za legalizaciju objekata koji su građeni bez neophodne dokumentacije i potrebnih dozvola nikada nije bila povoljnija. Grad Niš ponudio je, u proleće 2010. godine, kada je istekao rok za podnošenje zahteva za legalizaciju izuzetno niske cene ili odloženu otplatu obaveza na rate, čak i na nekoliko godina. Ipak, Nišlije, koji su pre nešto više od dve godine masovno podnosili zahteve za uvođenje u knjige njihovih bespravno podignutih kuća, vikendica i pomoćnih zgrada, nemaju čime da plate ni tu, skoro simboličnu naknadu. Niske cene su ponuđene kako bi Nišlije što pre i po povoljnim uslovima mogli da se uknjiže kao vlasnici objekata. Sagrađeni objekat na području Niša van četiri određene gradske zone vlasnik može da legalizuju za samo 10.000 dinara, bez obzira na korisnu površinu. Za četiri gradske zone cena se određuje po kvadratnom metru stambenog prostora i najmanja je za četvrtu – 250, a za treću zonu 300 dinara po kvadratu.

Besparica ukočila legalizacijuNadoknada za legalizaciju objekata koji su građeni bez neophodne dokumentacije i potrebnih dozvola nikada nije bila povoljnija.

Grad Niš ponudio je, u proleće 2010. godine, kada je istekao rok za podnošenje zahteva za legalizaciju izuzetno niske cene ili odloženu otplatu obaveza na rate, čak i na nekoliko godina. Ipak, Nišlije, koji su pre nešto više od dve godine masovno podnosili zahteve za uvođenje u knjige njihovih bespravno podignutih kuća, vikendica i pomoćnih zgrada, nemaju čime da plate ni tu, skoro simboličnu naknadu, piše Politika.

Niske cene ponuđene su kako bi Nišlije što pre i po povoljnim uslovima mogli da se uknjiže kao vlasnici objekata. Sagrađeni objekat na području Niša van četiri određene gradske zone vlasnik može da legalizuju za samo 10.000 dinara, bez obzira na korisnu površinu. Za četiri gradske zone cena se određuje po kvadratnom metru stambenog prostora i najmanja je za četvrtu – 250, a za treću zonu 300 dinara po kvadratu. U drugoj zoni nadoknada je 400, a u prvoj, centralnoj gradskoj zoni, 600 dinara po kvadratnom metru. Prostom računicom, vlasnik bespravno sagrađenog objekta u centralnoj zoni Niša od sto kvadratnih metara treba da plati Direkciji za izgradnju grada samo 60.000 dinara, kaže za Politiku Dragan Milovanović, zamenik načelnika Gradske uprave za planiranje i izgradnju Niša.

Pogodnosti Nišlijama ponuđene su i na ove niske cene, dodaje Milovanović. Gradsko veće Niša usvojilo je odluku da se za plaćanje u gotovom i celosti vlasniku objekta odobrava 30 odsto popusta, odnosno na prethodnom primeru izračunato umesto 60.000 za kuću od sto kvadratnih metara platiće samo 48.000 dinara. A ko odluči da nadoknadu isplati odloženo, onda se cela suma, bez popusta, deli na 24 mesečne rate.

I pored toga, ističe Milovanović, mali je broj Nišlija koji su do sada izmirili obaveze, pa je očigledno da građani nemaju novac i da je to osnovni razlog što ne plaćaju.

Prema njegovim rečima, do 11. marta 2010. godine, kada je istekao rok za legalizovanje bespravno sagrađenih objekata u celoj Srbiji, našoj upravi podneto je 23.000 novih zahteva. Tokom prethodnih nekoliko godina pristiglo je još oko 7.500 zahteva, od kojih je rešeno 20 odsto, u najvećem broju slučajeva pozitivno gde je bila kompletirana dokumentacija i vlasnici objekata su već dobili obračun za plaćanje. Vlasnici koji su podneli nepotpunu dokumentaciju upućeni su u druge gradske službe. Rešavanje njihovih zahteva započeće kada pribave građevinske i druge dozvole ili reše imovinsko-pravne sporove sa prethodnim vlasnicima građevinskog zemljišta, na kojima su objekti bespravno sagrađeni, dodaje Milovanović za Politiku.

U Direkciji za izgradnju grada Niša Politici je rečeno da je od 20. maja 2010. godine, kada je pozitivno rešen prvi zahtev, do juče, samo 1.226 Nišlija platilo iznos za legalizaciju bespravno podignutih objekata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik