Bh. građevinarima sve više posla na evropskom tržištu

Bez autora
Mar 16 2015

Građevinske kompanije iz Federacije Bosne i Hercegovine bilježe rast poslovanja na stranom tržištu, podaci su Federalnog zavoda za statistiku. Tako je vrijednost izvršenih građevinskih radova u inostranstvu u 2014. godini iznosila 98,2 miliona dolara i veća je za 7,5 posto u odnosu na 2013 godinu kada je iznosila 95,5 miliona dolara. Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u inostranstvu u 2014. godini najveći dio odnosi se na zemlje Evrope i to 63,2%. Najjača evropska tržišta za bh. firme su Albanija i Hrvatska, a potom slijede Njemačka i Slovača. Na tržištu Azije, glavnina poslova realizuje se u Iraku, a manji dio u Pakistanu, dok na afričkom tržištu bh. firme najveće poslove rade u Alžiru i Keniji, te Libiji i Etiopiji. Ukupno je u inostranstvu prošle godine bilo angažovano 833 radnika građevinskih kompanija iz FBiH. Udio objekata visokogradnje u ukupno izvršenim građevinskim radovima iznosi 29,4 %, a udio objekata niskogradnje iznosi 70,6%.

Bh. građevinarima sve više posla na evropskom tržištuGrađevinske kompanije iz Federacije Bosne i Hercegovine bilježe rast poslovanja na stranom tržištu, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Tako je vrijednost izvršenih građevinskih radova u inostranstvu u 2014. godini iznosila 98,2 miliona dolara i veća je za 7,5 posto u odnosu na 2013 godinu kada je iznosila 95,5 miliona dolara.

Od ukupne vrijednosti izvršenih radova u inostranstvu u 2014. godini najveći dio odnosi se na zemlje Evrope i to 63,2%.

Najjača evropska tržišta za bh. firme su Albanija i Hrvatska, a potom slijede Njemačka i Slovača.

Na tržištu Azije, glavnina poslova realizuje se u Iraku, a manji dio u Pakistanu, dok na afričkom tržištu bh. firme najveće poslove rade u Alžiru i Keniji, te Libiji i Etiopiji.

Ukupno je u inostranstvu prošle godine bilo angažovano 833 radnika građevinskih kompanija iz FBiH. Udio objekata visokogradnje u ukupno izvršenim građevinskim radovima iznosi 29,4 %, a udio objekata niskogradnje iznosi 70,6%.

Vrijednost ugovorenih građevinskih radova firmi iz FBiH u inostranstvu u 2014. godini veća je za 6,9% u odnosu na 2013. godinu, a ukupno je iznosila 235,2 miliona dolara, prenosi Indikator.ba.

Najveći dio ugovorenih radova odnosi se na Afriku 178,2 miliona dolara, od toga najviše otpada na Libiju 94,3 miliona. Međutim, zbog situacije u ovoj zemlji stepen realizacije ugovorenih poslova iznosio je u 2014. godini samo 4,6 posto.

U Evropi je ugovoreno poslova u vrijednosti 49,5 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik