Bolja zaštita kupaca stanova

Bez autora
Nov 20 2011

Za nešto više od mesec dana od kada je u Srbiji osnovan Registar sudskih zabrana, na više od 80 predmeta sud je stavio privremenu meru zabrane raspolaganja. Predmet zabrane u do sada podnetim zahtevima u Registru sudskih zabrana su, uglavnom, stanovi, porodične stambene zgrade, poslovni objekti, zemljišta i kuće. U toku prošle godine domaći sudovi odredili su više od 5.000 privremenih mera. Podaci se u Registar ne upisuju po službenoj dužnosti, već po zahtevu poverilaca, a predmet registracije mogu biti i privremene mere određene prethodnih godina, a koje su još na snazi. Niko se ne može pozivati da mu ti podaci nisu bili poznati. Poverilac ima obavezu tog upisa tako da u situaciji ako ne bi upisao privremenu meru u registru, doveo bi u pitanje ukoliko dužnik otuđi tu stvar nekom trećem licu, naplatu svog potraživanja. Da je u našim sudovima postojala jedinstvena evidencija o overenim ugovorima o kupoprodaji nekretnina, verovatno bi bilo manje prevarenih kupaca stanova. Ta evidencija od početka prošle godine postoji. Slaba uteha onima koji su već prevareni, ali pruža veću sigurnost budućim kupcima.

Bolja zaštita kupaca stanovaOni koji kupuju stan ili neko drugo potrošno dobro mogu na jednom mestu da provere da li postoje sudske odluke zbog kojih je ta imovina sporna.

Za nešto više od mesec dana od kada je u Srbiji osnovan Registar sudskih zabrana, na više od 80 predmeta sud je stavio privremenu meru zabrane raspolaganja, potvrđeno je RTS-u u Agenciji za privredne registre.

Predmet zabrane u do sada podnetim zahtevima u Registru sudskih zabrana su, uglavnom, stanovi, porodične stambene zgrade, poslovni objekti, zemljišta i kuće.

U toku prošle godine domaći sudovi odredili su više od 5.000 privremenih mera. Podaci se u Registar ne upisuju po službenoj dužnosti, već po zahtevu poverilaca, a predmet registracije mogu biti i privremene mere određene prethodnih godina, a koje su još na snazi.

"Niko se ne može pozivati da mu ti podaci nisu bili poznati. Poverilac ima obavezu tog upisa tako da u situaciji ako ne bi upisao privremenu meru u registru, doveo bi u pitanje ukoliko dužnik otuđi tu stvar nekom trećem licu, naplatu svog potraživanja", kaže Tanja Vukotić iz Agencije za privredne registre.

Da je u našim sudovima postojala jedinstvena evidencija o overenim ugovorima o kupoprodaji nekretnina, verovatno bi bilo manje prevarenih kupaca stanova. Ta evidencija od početka prošle godine postoji. Slaba uteha onima koji su već prevareni, ali pruža veću sigurnost budućim kupcima.

"To znači da imaju pravnu sigurnost kad su nešto overili i izričito je predviđena obaveza službenika overe da odbije overu ako se pojavi ugovor o prometu istog stana i ako je u pitanju isti prodavac", kaže Gordana Vuković, portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Stručnjaci za nekretnine kažu da su i ranije postojali koraci koji su se mogli preduzeti kako bi se rizik smanjio.

Advokat Vladimir Pantelić kaže da je uvek je postojala mogućnost da se upiše objekat u izgradnji i da se eventualno izvrši zabeležba prodatog stana ilispora ili bilo čega.

"Drugo je pitanje koliko su kupci o tome obavešteni. Realno problem može nastati samo tamo gde nepokretnost nije uknjižena", kaže Pantelić.

Davor Kukić iz Banke Inteza kaže da nisu imali slučajeve da su stanovi njihovih klijenata prodavani više puta, tj. nekretnine za koje su se oni odlučili da ih kupe.

Stupanjem na snagu Pravilnika o registru investitora sve opštine su dobile zadatak da organizuju posebnu službu koja će proveravati investitore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik