Brže do građevinskih dozvola

Bez autora
Nov 17 2010

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavljuje brže izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola. To bi trebalo da bude omogućeno uvođenjem pravila tzv. ćutanja administracije, po kojem će se smatrati da je dozvola izdata, ako u određenom roku ne bude obrađena prikupljena dokumentacija. Većina investitora i onih koji bi da grade u Srbiji suočeni su sa teškoćama dobijanja dozvola i tehničkih saglasnosti od komunalnih i javnih preduzeća, jer ne postoje rokovi za njihovo izdavanje. Ideja je da se izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji definišu rokovi. Ako određeni organ ne postupi u predviđenom roku, smatraće se da je odgovorio pozitivno. Cilj je skratiti postupak za izdavanje građevinske dozvole u svim gradovima u Srbiji, a siguran sam da uz ovaj institut to može da se uradi. Zakon o planiranju i izgradnji najbolje se primenjuje u Novom Sadu i Leskovcu, a najlošije u Beogradu.

Brže do građevinskih dozvolaUvođenjem pravila tzv. ćutanja administracije ubrzaće se izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola. Po tom pravilu smatraće se da je dozvola izdata, ako u određenom roku ne bude obrađena prikupljena dokumentacija.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić najavljuje brže izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola. To bi trebalo da bude omogućeno uvođenjem pravila tzv. ćutanja administracije, po kojem će se smatrati da je dozvola izdata, ako u određenom roku ne bude obrađena prikupljena dokumentacija.

Većina investitora i onih koji bi da grade u Srbiji suočeni su sa teškoćama dobijanja dozvola i tehničkih saglasnosti od komunalnih i javnih preduzeća, jer ne postoje rokovi za njihovo izdavanje.

Ministar Dulić navodi da je ideja da se izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji definišu rokovi. Ako određeni organ ne postupi u predviđenom roku, smatraće se da je odgovorio pozitivno.

"Cilj je skratiti postupak za izdavanje građevinske dozvole u svim gradovima u Srbiji, a siguran sam da uz ovaj institut to može da se uradi", rekao je Dulić.

Zakon o planiranju i izgradnji najbolje se primenjuje u Novom Sadu i Leskovcu, a najlošije u Beogradu, kaže Dulić.

Predsednik opštine Palilula Danilo Bašić kaže da je za godinu dana i dva meseca, koliko se primenjuje novi zakon, u toj opštini izdato samo devet građevinskih dozvola.

"Za građevinsku dozvolu je potrebno da imate lokacijsku dozvolu, a za lokacijsku dozvolu morate da imate konverziju zemljišta, ako je u pitanju izgradnja novog objekta, što je veliki problem, jer je u katastru veliko zakrčenje", istiće Bašić.

I kada se prikupe sve saglasnosti, obrada tih dokumenata dugo traje. U Beogradu je taj prosek 90 dana, a mnogi na pojedine dozvole čekaju i po više od godinu dana.

Investitor "Feniks Alfa grupe" Momčilo Pantelić kaže kako vremenski rok za dobijanje dozvole drastično utiče na ekonomsku isplativost projekta.

U narednih nekoliko nedelja, u gradovima Srbije, biće organizovana javna rasprava o predlogu izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik