Budvanske nekretnine skuplje od Azurne obale

Bez autora
Jun 21 2011

U petnaest dana u Crnu Goru je došlo na desetine stranih investitora, zainteresovanih za ulaganja u nekretnine, ali je većina otišla razočarana, jer su se zadržale cijene iz doba buma 2007. godine. Iako su od tada nekretnine pojeftinile oko 30 odsto, a dalji pad se očekuje do kraja godine, cijene su i dalje naduvane. Budvanski advokat Milovan Orović, koji među klijentima ima dosta Engleza, Iraca i Rusa, tvrdi da sa preskupim, prije svega zemljište, nećemo daleko stići. Skuplji smo od Azurne obale. Ti klijenti su spremni da ulože milione u nove objekte na primorju, ali ne žele da ih potroše prije nego što počnu da grade kaže. Malo je kupaca spremnih da kvadrat placa plate više od 300 eura, na bio i na pjeni od mora. Realne cijene kvadrata placa su 100 do 300, a neurbanizovanog zemljišta 60 eura, pod uslovom da nema poslovnih barijera.

Budvanske nekretnine skuplje od Azurne obaleU petnaest dana u Crnu Goru je došlo na desetine stranih investitora, zainteresovanih za ulaganja u nekretnine, ali je većina otišla razočarana, jer su se zadržale cijene iz doba buma 2007. godine.

Prema pisanju Dana iako su od tada nekretnine pojeftinile oko 30 odsto, a dalji pad se očekuje do kraja godine, cijene su i dalje naduvane. Budvanski advokat Milovan Orović, koji među klijentima ima dosta Engleza, Iraca i Rusa, tvrdi da sa preskupim, prije svega zemljište, nećemo daleko stići.

"Skuplji smo od Azurne obale. Moji klijenti su spremni da ulože milione u nove objekte na primorju, ali ne žele da ih potroše prije nego što počnu da grade kaže“, Orović, i ističe da je malo kupaca spremnih da kvadrat placa plate više od 300 eura, na bio i na pjeni od mora.

Prema njegovim riječima realne cijene kvadrata placa su 100 do 300, a neurbanizovanog zemljišta 60 eura, pod uslovom da nema poslovnih barijera.

Vlasnik agencija Imperija nekretnine Dragan Nikolić ne krije da prodaja ide slabo i da je neophodna reakcija države.

"Zatvorio sam predstavništvo u Moskvi jer su Rusi odustali od kupovine crnogorskih nekretnina, nakon niza neprijatnosti i prevara. Država bi hitno morala da reaguje kako bi podstakla oporavak tržišta. Ako postoji volja, lako je stvoriti uslove da se nekretnine prodaju no nižim cijenama“, kaže Nikolić.

Šef agencije za nekretnine Lutovac Svetislav Lutovac objašnjava da je 2006. i 2007. kupovano sve što je nuđeno, ističući da su se tada "mnogi ponašali neozbiljno".

"Nekretninama su se bavili svi konobari, taksisti, piljari... Uzimali su naknade i od kupca i od prodavca. Bilo je slučajeva da divlji posrednik uzme naknadu koja je bila ravna cijeni nekretnine, doj je naša provizija bila tri do pet odsto. Tada se kvadrat stana prodavao do 5.000, a placa od 350 do 600 eura“, rekao je Lutovac, te dodao da je vrijeme da se opametimo.

Vlasnici agencija ističu da se pregovorima može sniziti cijena zemljišta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik