Čak 20 ponuda banaka za subvencionirane stambene zajmove

Bez autora
Apr 14 2011

U Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama danas su javno otvorene ponude banaka za izdavanje subvencioniranih stambenih zajmova po zakonu o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita. Pri otvaranju ponuda utvrđeno je da su sve u skladu sa zakonom, odnosno da su banke spremne odobravati stambene zajmove za koje godišnje efektivne kamate u prve četiri godine otplate neće biti više od 4,95 posto. Također je predviđeno da kamate na zajam nakon prve četiri godine otplate, a najmanje u sljedeće dvije, neće biti više od 10 posto dotadašnjih kamata. Ponude je agenciji dostavilo 12 banaka - Zagrebačka banka - Prva stambena štedionica, Istarska kreditna banka u Umagu, Raiffeisen banka - Stambena štedionica, Raiffeisen banka, Zagrebačka banka, Hrvatska poštanska banka, Privredna banka Zagreb, Volksbanka, Hypo Alpe Adria banka, Erste banka i Splitska banka.

Čak 20 ponuda banaka za subvencionirane stambene zajmoveU Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama danas su javno otvorene ponude banaka za izdavanje subvencioniranih stambenih zajmova po zakonu o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita.

Pri otvaranju ponuda utvrđeno je da su sve u skladu sa zakonom, odnosno da su banke spremne odobravati stambene zajmove za koje godišnje efektivne kamate u prve četiri godine otplate neće biti više od 4,95 posto. Također je predviđeno da kamate na zajam nakon prve četiri godine otplate, a najmanje u sljedeće dvije, neće biti više od 10 posto dotadašnjih kamata.

Ponude je agenciji dostavilo 12 banaka - Zagrebačka banka - Prva stambena štedionica, Istarska kreditna banka u Umagu, Raiffeisen banka - Stambena štedionica, Raiffeisen banka, Zagrebačka banka (ZSE:ZABA-R-A), Hrvatska poštanska banka (ZSE:HPB-R-A), Privredna banka Zagreb (ZSE:PBZ-R-A), Volksbanka, Hypo Alpe Adria banka, Erste banka i Splitska banka.

Predsjednica povjerenstva za otvaranje ponuda Mira Jeras kazala je kako se u idućih osam dana očekuje sklapanje ugovora s bankama, a prvi zajmovi, kako je rečeno, u početku svibnja.

Država je za zajmove s efektivnom kamatnom stopom do 4,95 posto osigurala 20 milijuna kuna, a još osam milijuna za državna jamstva, tako da će država, ako kupac do kraja ove godine ostane bez posla, najdulje godinu dana plaćati kamate na njegov stambeni zajam.

Nepovratnu državnu potporu, pola iznosa mjesečne otplate u tijeku četiri godine, mogli bi dobiti kupci novih stanova cijena kojih nije viša od 1900 eura po četvornom metru s PDV-om. Kupci moraju biti hrvatski građani u dobi do 45 godina radi rješavanja stambenog pitanja, čiji bračni drug u vlasništvu nema kuću ili stan ili ako ima, onda ga prodaje s namjerom kupnje većega novog stana.

Potpora bi se odnosila na zajmove do najviše sto tisuća eura (zajam može biti i veći, ali se na svotu iznad sto tisuća eura neće moći dobiti potpora) te za zajam za koji rok otplate nije kraći od 20 godina.

U vladi procjenjuju da bi, zahvaljujući tim potporama, u iduće dvije godine moglo biti prodano oko 1900 stanova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik