CBCG očekuje stabilizaciju cijena nekretnina, a agencije pad

Bez autora
Jul 04 2011

Centralna banka Crne Gore CBCG u narednom periodu očekuje stabilizaciju cijena nekretnina, a agencije očekuju pad. Niko ne očekuje poskupljenje kvadrata stanova kojih je sve više na prodaji dok je kupaca sve manje, naročito otkad se prorijedio broj stranaca koji dolaze u Crnu Goru da bi, ne pitajući za cijenu, kupovali stanove, poslovne prostore, vile. Cijene nekretnina u posljednjih godinu i po su prepolovljene, ali i dalje se objelodani po neki, istina sve usamljeniji slučaj, prodaje od kojeg zastaje dah. Tokom ove godine možemo očekivati stabilizaciju cijena nekretnina što znači da su moguće manje fluktoacije u oba smjera. Polazne pretpostavke za ovu procjenu se odnose na još nestabilnu situaciju na globalnom nivou, koja će uticati na odsustvo značajnije tražnje iz inostranstva, usporenu kreditnu aktivnost banaka. Na to će uticati i dalje prisutno dejstvo recesivnih faktora u crnogorskoj privredi i pored toga što je oživljavanje počelo.

CBCG očekuje stabilizaciju cijena nekretnina, a agencije padCentralna banka Crne Gore CBCG u narednom periodu očekuje stabilizaciju cijena nekretnina, a agencije očekuju pad.

“Niko ne očekuje poskupljenje kvadrata stanova kojih je sve više na prodaji dok je kupaca sve manje, naročito otkad se prorijedio broj stranaca koji dolaze u Crnu Goru da bi, ne pitajući za cijenu, kupovali stanove, poslovne prostore, vile”, piše Pobjeda.

Cijene nekretnina u posljednjih godinu i po su prepolovljene, ali i dalje se objelodani po neki, istina sve usamljeniji slučaj, prodaje od kojeg zastaje dah.

“Tokom ove godine možemo očekivati stabilizaciju cijena nekretnina što znači da su moguće manje fluktoacije u oba smjera. Polazne pretpostavke za ovu procjenu se odnose na još nestabilnu situaciju na globalnom nivou, koja će uticati na odsustvo značajnije tražnje iz inostranstva, usporenu kreditnu aktivnost banaka. Na to će uticati i dalje prisutno dejstvo recesivnih faktora u crnogorskoj privredi i pored toga što je oživljavanje počelo”, saopšteno je iz Centralne banke, u odgovoru na pitanje kakvo kretanje cijena nekretnina očekuju u narednom periodu.

Centralna banka očekuje i oživljavanje građevinarstva i porast broja stanova koji će biti završen u ovoj godini.

Na to će u velikoj mjeri uticati program 1.000 plus stanova što će doprinijeti stabilizaciji ovog sektora.

Iz ove institucije podsjećaju na rezultate njihove ankete iz prvog kvartala ove godine po kojoj je prosječna cijena kvadrata stambenog prostora u Podgorici iznosila 1.158 eura.

U odnosu na kraj prethodne godine cijene metra kvadratnog stambenih jedinica u Podgorici niže su za 2,3 odsto, a u odnosu na prvi kvartal prošle godine su porasle za 2,6 odsto.

Anketa je pokazala da su se u prvom kvartalu ove godine u Podogrici cijene kretale u rasponu od 750 do 3.000 eura, navode iz Centralne banke, uz podsjećanje da je prisutna značajna diverzifikacija u zavisnosti od lokacije.

Prosječna cijena metra kvadratnog u Podgorici I iznosila je 1.318, Podgorici II 1.183, a u Podgorici III 907 eura. Iz Centralne banke dodaju da to nijesu cijene novogradnje već stambenih jedinica prosječne starosti.

Posljednje istraživanje Monstata pokazalo je da su najskuplji stanovi u novogradnji u Budvi, a najjeftiniji u Nikšiću.

Prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji prošle godine u Budvi je iznosila 1.714 eura, Podgorici 1.137, Baru 1.479, a Nikšiću 752 eura. Prosječna cijena kvadrata u novogradnji u Crnoj Gori prošle godine povećana je 1,8 odsto u odnosu na 2009. godinu, pa je na nivou države iznosila 1.270 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik