Colliers: Hrvatska se oporavlja, očekuje se uzlet na tržištu nekretnina

Bez autora
Nov 01 2011

Hrvatska se oporavlja, tvrde analitičari Colliers Internationala, multinacionalnoga konzultanta na tržištu nekretnina. S obzirom na očekivanje oporavka potražnje, uvjereni su da za nekretninski sektor dolazi bolje vrijeme. Colliers očekuje rast izravnih stranih investicija te bolji kreditni rejting zemlje do 2013., a najavljuje i stabilan rast BDP-a sve do 2014. Iako je stopa nezaposlenosti bila na razini od 14,3 posto, analitičari Colliersa najavljuju pad na samo 9,8 posto u kratkoročnom razdoblju. Zato su uvjereni da će stranoga kapitala biti više i u drugoj polovici godine, pri čemu se interes usmjerava na hotelsku industriju i uredske prostore. Naime, u prvoj polovici godine opseg FDI-ja (izravnih stranih investicija) popeo se na oko 480 milijuna eura, odnosno udvostručen je u odnosu na cijelu 2010., a kao najveća investicija ističe se preuzimanje Jadranskih luksuznih hotela. Tvrtku je kupila Lukšić grupa za, kako se procjenjuje, 130 milijuna eura. Preuzimanjem pet hotela Lukšići su povećali portfelj na 25.000 kreveta, što ih čini trećom najvećom hotelskom grupacijom u Hrvatskoj. Treba spomenuti i prodaju 40 posto uredske zgrade Grand Centar, Immofinanzu, ali koliko su austrijski investitori platili dio zgrade, nije objavljeno.

Colliers: Hrvatska se oporavlja, očekuje se uzlet na tržištu nekretninaHrvatska se oporavlja, tvrde analitičari Colliers Internationala, multinacionalnoga konzultanta na tržištu nekretnina. S obzirom na očekivanje oporavka potražnje, uvjereni su da za nekretninski sektor dolazi bolje vrijeme.

Colliers očekuje rast izravnih stranih investicija te bolji kreditni rejting zemlje do 2013., a najavljuje i stabilan rast BDP-a sve do 2014.

Iako je stopa nezaposlenosti bila na razini od 14,3 posto, analitičari Colliersa najavljuju pad na samo 9,8 posto u kratkoročnom razdoblju. Zato su uvjereni da će stranoga kapitala biti više i u drugoj polovici godine, pri čemu se interes usmjerava na hotelsku industriju i uredske prostore.

Naime, u prvoj polovici godine opseg FDI-ja (izravnih stranih investicija) popeo se na oko 480 milijuna eura, odnosno udvostručen je u odnosu na cijelu 2010., a kao najveća investicija ističe se preuzimanje Jadranskih luksuznih hotela.

Tvrtku je kupila Lukšić grupa za, kako se procjenjuje, 130 milijuna eura. Preuzimanjem pet hotela Lukšići su povećali portfelj na 25.000 kreveta, što ih čini trećom najvećom hotelskom grupacijom u Hrvatskoj. Treba spomenuti i prodaju 40 posto uredske zgrade Grand Centar, Immofinanzu, ali koliko su austrijski investitori platili dio zgrade, nije objavljeno.

Gradit će se i trgovački centri, pa iako postoji mišljenje da je tržište zasićeno do 2013., na njega će stići još 400.000 maloprodajne površine, ali investitori se koncentriraju na manje gradove.

U Hrvatskoj je dosad sagrađeno 850.000 četvornih metara maloprodajne površine, ali čak 61 posto trgovačkih centara je u Zagrebu dok je samo šest posto ukupne površine u Rijeci. Četvrtina ponuđenih prostora je prazna, dok je prosječna cijena najma u Zagrebu pala na 25 eura po kvadratu.

S obzirom na kupovnu moć građana, ne očekuje se rast renti kao ni veća popunjenost, a novi najmoprimci bit će uglavnom međunarodni trgovački lanci.

Aktivno je i na tržištu uredskih prostora na koje u idućoj godini stiže novih 125.000 zagrebačkih četvornih metara. To će se odraziti na stopu iznajmljenosti, jer se očekuje da će se tvrtke seliti u novije i kvalitetnije prostore.

Samo u prvoj polovici godine u Zagrebu se otvorilo novih 16.000 kvadrata ureda, a do kraja godine ponuda će narasti na 695.000 četvornih metara. Struktura je povoljna jer više od 50 posto ureda ima najvišu klasu. Treba napomenuti da je u gradnji još 125.000 četvornih metara kroz projekte Sky Office, Green Gold, Autohrvatska i Bundek.

Takva su ulaganja opravdana jer veliki zakupci traže više od 30.000 kvadrata ureda, a među kompanijama koje se žele seliti su državna agencija Regos, Microsoft Croatia, Allianz i PBZ.

Ipak, potražnja ne odgovara ponudi pa je stopa zauzetosti pala na 91 posto, a najam u najkvalitetnijim uredima plaća se oko sedam posto manje, odnosno 14,5 eura po četvornom metru. Do kraja godine cijene će ostati stabilne, ali će stopa zauzetosti padati u starijim uredskim zgradama, što će povećati konkurenciju na tržištu.

Među komercijalnim nekretninama najmanje su razvijeni logistički centri i industrijski prostori.

Ralu Logistika, u vlasništvu Luke Rajića, otvorila je u prvoj polovici godine logistički centar na Žitnjaku, a među 700.000 četvornih metara površine industrijskih nekretnina manji je dio moderniziran, poput Logističkog parka Zagreb u koji su uselili Mercator i Spar.

Cijena najma nešto je veća od prosjeka Europe pa ne čudi da je 11 posto prostora prazno. S obzirom na ulazak u Europsku uniju, potencijal logističkih centara je iznimno velik, ali je malo projekata pred dovršenjem. Tako se u ranoj fazi razvoja ulaže u skladišta na površini od 1,5 milijuna četvornih metara zemljišta, ali će na tržište u idućoj godini stići tek 42.600 novih kvadrata Logističkog parka Zagreb u Svetoj Nedelji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik