Deset godina od donošenja Zakona o posrednicima

Bez autora
May 28 2023

Saša Mišić, četrdesetsedmogodišnjak iz Novog Sada, angažovao je agenciju za nekretnine kada je tražio da kupi stan i kaže da se nijednog trenutka nije pokajao.

Agentkinja s kojom je tada sarađivao ukazala mu je na sve nedostatke koje su nekretnine imale, a on kao laik nije mogao da ih uvidi.

– Ona je pokazala posvećenost za ceo proces: odradila je sve provere imovinsko-pravnih odnosa vezanih za stan, ugovorila razgledanja, pripremila ugovore i sve prateće dokumente. Odradila je sav posao, za koji ja, pored obaveza, ne bih imao vremena. Za mnoge stvari čak ni znanja kome i kad treba da se obratim – kaže Saša.

Njegova agentica jedna je u nizu koja je „osvetlala obraz” kolegama posrednicima u prometu nepokretnosti koji su nedavno obeležili svoj dan. Ove godine navršeno je deset godina otkad je donet Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, a 9. maj se simbolički slavi i kao dan pobede posrednika. Iako je krovni zakon donet 2013, primena njegovih odredbi počela je 9. maja 2015. godine.

– Dan posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti ima neku simboliku. Naša borba za donošenje zakona trajala je dugo, a kada smo izdejstvovali taj zakon osećali smo se kao pobednici. Sve se desilo početkom maja, a 9. maj uzeli smo za dan pobede – legalnosti. Borimo se za legalnost posla i legalnost posredovanja – kaže Milić Đoković, član Odbora Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti Srbije u Privrednoj komori Srbije.

On tvrdi da se mnogo toga promenilo na tržištu nepokretnosti od donošenja zakona.

– Pre svega veća je sigurnost u trgovini nekretninama. Imamo legalne posrednike s plaćenim osiguranjem, licencama za rad, obučene i edukovane agente koji rade proveru dokumentacije, obavezu da daju objektivno mišljenje o tržišnoj vrednosti nepokretnosti – ističe naš sagovornik.

Najbitnija stvar sa samim zakonom jeste da tržište funkcioniše po principima ponude i potražnje, nema dvostrukih prodaja, prevara i nelegalnih prodaja. Jedna od značajnijih novina jeste i uvođenje identifikacionih kartica za posrednike. Njih izdaje PKS za potpisnike Kodeksa poslovne etike posrednika, koji je akt samoregulative. Na tim karticama su podaci o firmi u kojoj agent radi, njegovo ime i prezime i fotografija. Na poleđini je odštampan kju-ar kod, čijim očitavanjem se dolazi do podataka o agentu i njegovoj agenciji u bazi podataka PKS.

Međutim, Đoković kaže da je mali broj registrovanih posrednika koji poseduju ove kartice – od 1.000 kartice ima 300 njih. Kao glavni razlog neuvođenja kartica on vidi „lenjost” posrednika.

Kada je reč o stanju na ovom tržištu, konsultant za nekretnine Miodrag Gazibara za „Moju kuću” kaže da je 2022. bila godina nezapamćenog skoka cena kako za iznajmljivanje, tako i za kupovinu nekretnina.

– Cena kvadrata naglo je skočila još u prvom kvartalu prošle godine, nakon čega je nastavila da raste. Već u drugom kvartalu promet prodaje iznosio je 712 miliona evra, dok je na kraju godine, u četvrtom kvartalu dostigla vrhunac s anormalnom cifrom od 820 miliona evra – ističe Gazibara.

Ove godine, međutim, u prvom kvartalu zabeležen je pad od pet odsto u obimu prodaje, ali i mali pad cena nekretnina. Ove vrednosti, dodaje on, definišu se u odnosu na prethodnu godinu, tako da možemo zaključiti da pad nije realan, već se radi o normalizaciji cena.

– Kretanje cene kvadrata teško je predvideti, na nju utiču i tempo novogradnje i obim prodaje, ali i opšta inflacija. Ne očekuju se značajne promene na tržištu nekretnina – objašnjava Gazibara.

Američki pelcer za samoregulaciju profesije

Prvi oblici samoregulative posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti pojavili su se u SAD u 19. veku, kao akti samoregulative lokalnih asocijacija, čiji su članovi još u to vreme znali da je međusobna saradnja osnov napretka profesije, kaže Nenad Đorđević, predsednik Upravnog odbora udruženja Klaster nekretnine.  – Nacionalna asocijacija Realtora (SAD), koja ima 1,6 miliona članova i najveća je asocijacija posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti na svetu ali i najveće trgovinsko udruženje u SAD, prvi Kodeks poslovne etike donela je 1913. godine. Srpsko udruženje Klaster nekretnine, osnovano 2010. godine kako bi iniciralo donošenje zakona kojim bi se uredila oblast posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti, zaključilo je s Nacionalnom asocijacijom Realtora sporazum o saradnji 2016. godine. Udruženje Klaster nekretnine danas ima 42 člana – privredne subjekte koji posluju s nepokretnostima i naučne institucije – ističe Đorđević.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik