Dug "bespravnih" 300 miliona

Bez autora
Jun 13 2011

Prema grubim procjenama Ministarstva turizma i održivog razvoja, u posljednjih 30-ak godina u Crnoj Gori je podignuto više od 100 hiljada divljih građevina. To je trećina ukupno izgrađenih stanova, prema posljednjem popisu stanovništva. To znači i da 63 odsto crnogorskih domaćinstava živi u stanovima koji su izgrađeni bez građevinske dozvole. Istovremeno, to znači da su divlji graditelji oštetili državu za više od 300 miliona eura. Ministarstvo je do sada popisalo 39.922 bespravno izgrađena objekta, od čega je najveći broj u Podgorici 16.430. Divlja gradnja je, osim u glavnom gradu i okolini, raširena po primorju i sjeveru države. Ukupna površina identifikovanih neformalnih objekata iznosi 2.719.846 metara kvadratnih, što u odnosu na površinu države, koja iznosi 13.812 kilometara kvadratnih, predstavlja 0,02 odsto ukupne teritorije Crne Gore.

Dug "bespravnih" 300 milionaPrema grubim procjenama Ministarstva turizma i održivog razvoja, u posljednjih 30-ak godina u Crnoj Gori je podignuto više od 100 hiljada divljih građevina.

To je trećina ukupno izgrađenih stanova, prema posljednjem popisu stanovništva. To znači i da 63 odsto crnogorskih domaćinstava živi u stanovima koji su izgrađeni bez građevinske dozvole. Istovremeno, to znači da su divlji graditelji oštetili državu za više od 300 miliona eura, piše Dan.

Ministarstvo je do sada popisalo 39.922 bespravno izgrađena objekta, od čega je najveći broj u Podgorici 16.430. Divlja gradnja je, osim u glavnom gradu i okolini, raširena po primorju i sjeveru države. Ukupna površina identifikovanih neformalnih objekata iznosi 2.719.846 metara kvadratnih, što u odnosu na površinu države, koja iznosi 13.812 kilometara kvadratnih, predstavlja 0,02 odsto ukupne teritorije Crne Gore.

Iz Ministrstva nemaju tačan podatak kada je počela da se razvija nelegalna gradnja, ali navode da je to bilo decenijama unazad, i da mali kapaciteti državne uprave nijesu mogli da zaustave tu pošast.

Bespravno izgrađeni objekti uništavaju prostor i infrastrukturnu opremljenost, cijenu zemljišta na kojem se nalaze, smanjuju poreske prihode i generalno, utiču na kvalitet života. Formalizacija, odnosno legalizacija objekata trajala bi do 2015. godine.

Izlaz iz takve situacije je pronalaženje modela za dalju prevenciju divlje gradnje, strogo kontrolisani proces formalizacije i poboljšanje postojeće infrastrukture na izgrađenom zemljištu. S obzirom da proces formalizacije ne predviđa jednostavno legalizovanje objekata, već veliki broj dodatnih procedura, kroz koje će ovi objekti morati nroći, i određen broj obaveza koje će vlasnici morati preuzeti objasnili su iz ministarstva ističući da nije bespravni graditelj jedini krivac za nastalu štetu.

"Pooštrićemo inspekcijski nadzor, ubrzati donošenje DUP-ova i ući u proces legalizacije ranije podignutih bespravnih objekata, uz tačno definisane obaveze prema državi onih koji dobiju tu mogućnost", rekli su iz Ministarstva.

Osim legalizacije, prioritet je suzbijanje divlje gradnje., koji je trenutno u izradi, naveli su iz ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik