Dva hrvatska projekta nagrađena prestižnom graditeljskom nagradom CEMEX

Bez autora
Nov 02 2011

Nakon što je početkom lipnja na svečanosti u Splitu dodijeljena nacionalna graditeljska nagrada CEMEX, projekti koji su zauzeli prva mjesta na hrvatskom natjecanju ostvarili su zavidan uspjeh i na svjetskoj razini osvojivši na 20. međunarodnoj graditeljskoj nagradi CEMEX priznanja u čak dvjema kategorijama. Na svečanosti u meksičkom gradu Monterreyu u jakoj konkurenciji drugim mjestima nagrađena su dva hrvatska projekta koja, prema mišljenju stručne komisije, pridonose unaprjeđenju graditeljstva u svijetu. U kategoriji stambene građevine nagrađena je zgrada Istranka u Zagrebu, a u kategoriji infrastrukturne građevine Poljana Pape Ivana Pavla II. u Zagrebu. Komisija sastavljena od 18 stručnjaka iz devet zemalja imala je težak zadatak ocijeniti i izabrati najbolje od 634 projekta iz 12 zemalja, što uspjeh naših predstavnika čini još većim. Kriteriji prema kojima su odabrani najbolji bili su inovativnost rješenja, koncept, korištene tehnike i estetika objekta.

Dva hrvatska projekta nagrađena prestižnom graditeljskom nagradom CEMEXNakon što je početkom lipnja na svečanosti u Splitu dodijeljena nacionalna graditeljska nagrada CEMEX, projekti koji su zauzeli prva mjesta na hrvatskom natjecanju ostvarili su zavidan uspjeh i na svjetskoj razini osvojivši na 20. međunarodnoj graditeljskoj nagradi CEMEX priznanja u čak dvjema kategorijama.

Na svečanosti u meksičkom gradu Monterreyu u jakoj konkurenciji drugim mjestima nagrađena su dva hrvatska projekta koja, prema mišljenju stručne komisije, pridonose unaprjeđenju graditeljstva u svijetu. U kategoriji stambene građevine nagrađena je zgrada Istranka u Zagrebu, a u kategoriji infrastrukturne građevine Poljana Pape Ivana Pavla II. u Zagrebu.

Komisija sastavljena od 18 stručnjaka iz devet zemalja imala je težak zadatak ocijeniti i izabrati najbolje od 634 projekta iz 12 zemalja, što uspjeh naših predstavnika čini još većim. Kriteriji prema kojima su odabrani najbolji bili su inovativnost rješenja, koncept, korištene tehnike i estetika objekta.

»Vrlo sam zadovoljan što naši projekti nastavljaju uspješno predstavljati hrvatsku graditeljsku tradiciju diljem svijeta. Međunarodne nagrade koje i ove godine donose u Hrvatsku pokazuju da budućnost arhitekture i građevinarstva u našoj zemlji nije upitna čak ni u uvjetima ekonomske krize. Čestitam nagrađenima i želim im još mnogo inovativnih projekata, a nadam se da ćemo i ubuduće moći međunarodnoj stručnoj zajednici predstavljati kvalitetne projekte kao u posljednjih pet godina«, rekao je predsjednik Uprave CEMEX-a Hrvatske Trpimir Renić.

»Lijepo je danas biti u Meksiku među arhitektonskom elitom iz cijele Južne Amerike i Europe. Posebno mi je drago da je jedna tako mala zemlja odnijela dvije nagrade, što predstavlja prestiž u svjetskoj arhitekturi. Nadam se da će odjekom koji ovaj uspjeh zaslužuje u javnosti naša struka doći do izražaja i da će biti još više uvažavana. Zahvaljujem ekipi iz CEMEX-a Hrvatske koja nam je osigurala da se u Meksiku osjećamo ugodno i dobrodošlo«, rekao je nagrađeni Ante Uglešić, projektant zadarske poljane.

Tomislav Ćurković, projektant Istranke, također je zadovoljan dobrim uspjehom u Meksiku. »Bila mi je izuzetna čast biti dio ove manifestacije zbog njezina internacionalnoga karaktera. Doći na drugi kraj svijeta i dobiti drugu nagradu u kategoriji stambene arhitekture, koja predstavlja najveći dio produkcije mog biroa, za mene je velika čast. CEMEX treba ustrajati na promociji ove nagrade i popularizirati je i dalje među hrvatskih arhitektima.

Ono što bismo trebali zajedničkim snagama poticati i CEMEX i svi mi drugi koji možemo utjecati na arhitektonsku politiku jest činjenica da budućnost arhitekture leži u zelenoj gradnji, niskoenergetskoj gradnji, u održivoj gradnji. Nagrade koje prepoznaju takve projekte treba u svakom smislu podupirati«, poručio je Ćurković.

Hrvatska već pet godina svojim projektima konkurira na međunarodnoj sceni te ostvaruje zavidne rezultate. Godine 2006. međunarodnu graditeljsku nagradu odnijeli su Zadarske orgulje i Skradinski most, 2008. FN kuća i splitska riva, a lani su je osvojila čak tri hrvatska graditeljska projekta, i to među projektima iz više od 50 zemalja u kojima posluje CEMEX, treći svjetski proizvođač cementa. To su poslovno-stambeni sklop »P10« - Sukošan sjever iz Splita, zadarska višenamjenska sportska dvorana »Krešimir Ćosić« te zgrada splitske sveučilišne knjižnice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik