Građevina u Sloveniji u procvatu, cijene stanova rastu

Bez autora
May 24 2023

U prvom tromjesečju ove godine godišnji gospodarski rast u Sloveniji iznosio je 0,7 posto, na što je uglavnom utjecala vanjska potražnja.

Investicije u građevinarstvu porasle su za oko 17 posto, vrijednost izvršenih građevinskih radova veća je za gotovo 30 posto na godišnjoj razini. Cijene stambenih nekretnina prošle su godine porasle za 11,3 posto, a prodano je deset stambenih jedinica manje nego godinu prije; najznačajniji pad bila je prodaja rabljenih stanova u Ljubljani.

Raspoloženje građevinskih tvrtki u 2021. i 2022. bilo je visoko, čak i rekordno u pojedinim mjesecima.

U prvom tromjesečju ove godine gospodarski rast u Sloveniji iznosio je 0,7 posto na godišnjoj razini, a tromjesečni rast, odnosno u odnosu na zadnje tromjesečje prošle godine, iznosio je 0,6 posto. Pozitivno je utjecao Ured Republike Slovenije (Surs), posebice inozemna potražnja koja je porasla za 1,9 posto, od čega je robni izvoz porastao za 0,2 posto, a izvoz usluga za 7,9 posto. Uvoz je, pak, smanjen za 3,8 posto. Uvoz robe smanjen je za 5,3 posto, dok je uvoz usluga porastao za 4,7 posto. Bitan doprinos vanjskotrgovinskom suficitu stoga je ostvaren u razmjeni usluga, navodi Surs.

Domaća potražnja smanjena je za 4,4 posto u odnosu na prošlogodišnje prvo tromjesečje, na što je uvelike utjecalo smanjenje zaliha. U kontekstu domaće potrošnje dvije najvažnije komponente pozitivno su utjecale na rast BDP-a. Potrošnja kućanstava porasla je za 2,1 posto, što je nešto manje nego u prethodnom tromjesečju (2,6 posto), dok su bruto investicije u dugotrajnu imovinu porasle za 6,5 posto (5,9 posto u prethodnom tromjesečju).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik