Građevinari i dalje nemaju posla

Bez autora
Nov 04 2010

Iako je vrijednost građevinskih radova u Republici Srpskoj u septembru u odnosu na avgust veća za 33 odsto, građevinci kažu da i dalje nemaju posla, kao i da je neizvjestan završetak i već započetih radova. Vrijednost izvršenih građevinskih radova u septembru u odnosu na prosječnu vrijednost radova u prošloj godini veća je za osam odsto. Vrijednost radova za devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani je manja za 22 odsto. Građevinarstvo je i dalje u krizi, a loši rezultati ove oblasti negativno utiču i na druge grane. Rješenje za građevinarstvo u Srpskoj mogle bi da budu subvencije, povoljni krediti i otvaranje javnih radova. Potrebno je preduzeti ove aktivnosti da bi se pomoglo građevinskom sektoru da se što prije oporavi. Do kraja godine najvjerovatnije neće doći do značajnog rasta građevinskih aktivnosti. Građevinarstvo u svijetu, koje je u vrijeme krize pretrpjelo značajne gubitke, lagano počinje da se oporavlja, što bi se iduće godine moglo osjetiti i kod nas.

Građevinari i dalje nemaju poslaIako je vrijednost građevinskih radova u Republici Srpskoj u septembru u odnosu na avgust veća za 33 odsto, građevinci kažu da i dalje nemaju posla, kao i da je neizvjestan završetak i već započetih radova.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, vrijednost izvršenih građevinskih radova u septembru u odnosu na prosječnu vrijednost radova u prošloj godini veća je za osam odsto. 

U izvještaju Zavoda navodi se da je vrijednost radova za devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani manja za 22 odsto.

Predsjednik Udruženja ekonomista Republike Srpske "SNjOT" Saša Grabovac kaže da je građevinarstvo i dalje u krizi, kao i da loši rezultati ove oblasti negativno utiču i na druge grane.

- Rješenje za građevinarstvo u Srpskoj mogle bi da budu subvencije, povoljni krediti i otvaranje javnih radova. Potrebno je preduzeti ove aktivnosti da bi se pomoglo građevinskom sektoru da se što prije oporavi - kazao je Grabovac i dodao da do kraja godine najvjerovatnije neće doći do značajnog rasta građevinskih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, građevinarstvo u svijetu, koje je u vrijeme krize pretrpjelo značajne gubitke, lagano počinje da se oporavlja, što bi se iduće godine moglo osjetiti i kod nas.

Iako statistički podaci "idu naruku" građevinskom sektoru, u preduzećima kažu da i dalje teško dolaze do posla i da sve teže završavaju započete radove.

U preduzeću "Monting Montaža" iz Bijeljine kažu da je ovo za njih bila teška poslovna godina.

- Trenutno nemamo posla, ali ni ugovora za idući period. Ove godine bili smo prinuđeni da otpuštamo radnike - rekli su u ovoj firmi i dodali da je veliki broj građevinskih preduzeća u ovoj godini propao.

U preduzeću "FMZ - Montaža" iz Laktašima kažu da trenutno nemaju ugovorenih poslova.

- Nadamo se da će se situacija na tržištu popraviti iduće godine i da ćemo opstati - rekli su u "FMZ - Montaži".

Radnici

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, broj radnika na građevinskim radovima u septembru u odnosu na avgust ove godine veći je za 1,3 odsto, dok je u odnosu na prosječan broj radnika iz prošle godine manji za 4,9 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik