Građevinci stali na zelenu granu

Bez autora
Nov 12 2014

Obim građevinskih radova u Srpskoj povećan je u prva tri kvartala ove godine za 8,2 odsto u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS. Građevinarstvo u RS konstantno je bilježilo pad od 2009. godine, a prvi pozitivni pomaci zabilježeni su lani, kada je blagim rastom od 0,8 odsto zaustavljen dugogodišnji negativni trend. Prema podacima Zavoda za statistiku, obim radova u niskogradnji u prvih devet mjeseci ove godine porastao je za 9,6 odsto, a u visokogradnji za 4,9 odsto. Građevinci te podatke uzimaju s oprezom i navode da oni ne znače da ovaj sektor izlazi iz krize. Ističu da je osnovica sa kojom se poredi trenutna aktivnost mala, a da je jedan od mogućih razloga rasta obnova puteva i objekata nakon poplava, što su kratkoročni poslovi.

Građevinci stali na zelenu granuObim građevinskih radova u Srpskoj povećan je u prva tri kvartala ove godine za 8,2 odsto u odnosu na isti period lani, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Građevinarstvo u RS konstantno je bilježilo pad od 2009. godine, a prvi pozitivni pomaci zabilježeni su lani, kada je blagim rastom od 0,8 odsto zaustavljen dugogodišnji negativni trend. Prema podacima Zavoda za statistiku, obim radova u niskogradnji u prvih devet mjeseci ove godine porastao je za 9,6 odsto, a u visokogradnji za 4,9 odsto. Građevinci te podatke uzimaju s oprezom i navode da oni ne znače da ovaj sektor izlazi iz krize. Ističu da je osnovica sa kojom se poredi trenutna aktivnost mala, a da je jedan od mogućih razloga rasta obnova puteva i objekata nakon poplava, što su kratkoročni poslovi.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da bi se stanje u oblasti građevinarstva znatno popravilo ukoliko bi bilo više velikih infrastrukturnih projekata u koje bi bila uključena domaća građevinska operativa i domaći proizvođači građevinskog materijala.

- Dodatne teškoće ovom sektoru predstavljaju i problemi sa neizdavanjem građevinskih dozvola i administrativne barijere. To je posebno izraženo u Banjaluci i na to privrednici ukazuju već duže vrijeme - kazao je Blagojević.

Sekretar Asocijacije za građevinarstvo pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Džemal Kalajdžisalihović kaže da je rast u niskogradnji rezultat, prije svega, velikih infrastrukturnih projekata koji se realizuju u RS. Kao primjer navodi izgradnju autoputa Banjaluka - Doboj i Termoelektrane "Stanari".

- Iznenađujući je, međutim, rast u oblasti visokogradnje, s obzirom na to da stanogradnja u cijeloj BiH opada - kazao je Kalajdžisalihović i dodao da je u RS već ugovoren dio poslova i da treba očekivati nastavak rasta u građevinskom sektoru, ali samo u niskogradnji.

Kazao je da kriza ostavlja teške posljedice i da je u prvoj polovini ove godine broj građevinskih firmi u BiH smanjen za više od 200 u odnosu na isti prošlogodišnji period, na 33.200 preduzeća.

Dozvole

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je broj izdatih građevinskih dozvola u trećem tromjesečju 2014. veći za 19,6 odsto u odnosu na treće tromjesečje 2013. godine. Prema istom izvoru broj predviđenih stanova za gradnju istovremeno je veći za 83,5 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik