Građevinska dozvola za 15 dana

Bez autora
Mar 29 2011

U Srbiji trenutno, od ukupno broja podnetih zahteva za građevinske dozvole, izda se od 80 do 90 odsto dozvola i građevinska dozvola može da se dobije za predviđenih 15 dana od podnošenja kompletne dokumentacije. Trenutno su građevinske dozvole izdate za više od milion kvadrata, a samo Ministarstvo na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji izdalo je 64 dozvole za velike ili industrijske objekte. Nije tačno da je potrebno proći 50 šaltera da bi se dobila građevinska dozvola, već trenutno ima 25 neophodnih procedura, a najveći je izvor korupcije nepostojanje planske dokumentacije u gradovima i opštinama. Srbija u trenutku donošenja Zakona o planiranju i izgradnji (2009) bila je samo 20 odsto pokrivena planskom dokumentacijom i regulacionim planovima i trenutno sve opštine izgrađuju te dokumente.

Građevinska dozvola za 15 danaMinistar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je da se u Srbiji trenutno, od ukupno broja podnetih zahteva za građevinske dozvole, izda od 80 do 90 odsto dozvola i da građevinska dozvola može da se dobije za predviđenih 15 dana od podnošenja kompletne dokumentacije.

Dulić je kazao da su trenutno građevinske dozvole izdate za više od milion kvadrata, da se dozvole najsporije izdaju u Beogradu, kao i da je samo Ministarstvo na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji izdalo 64 dozvole za velike ili industrijske objekte.

Ministar je rekao da nije tačno da je potrebno proći 50 šaltera da bi se dobila građevinska dozvola, već da trenutno ima 25 neophodnih procedura dodajući da je najveći izvor korupcije nepostojanje planske dokumentacije u gradovima i opštinama.

Dulić je naveo da je Srbija u trenutku donošenja Zakona o planiranju i izgradnji (2009) bila samo 20 odsto pokrivena planskom dokumentacijom i regulacionim planovima i da trenutno sve opštine izgrađuju te dokumente.

Ministar je kazao da će ove godine to ministarstvo sa 400 miliona dinara sufinansirati izgradu regulacionih planova.

On je kazao da u Srbiji postoje gradovi koji mogu da izdaju građevinske dozvole za samo 15 dana, što je dokaz da zakon funkcioniše i da postoji politička volja da se pobedi korupcija.

Ranije je, prema njegovim rečima, postojala sistemska korupcija, ali se stanje popravalja, a izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji trebalo bi da budu usvojene u Skupštini Srbije u četvrtak.

Odgovarajući na primedbe da Zakon o pomoći građevinarstvu u uslovima ekonomske krize nije ustavan, Dulić je to odbacio istakavši da je država taj zakon donela isključivo da bi spasila građevinski sektor od propadanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik