Građevinske dozvole: Čekanje i po godinu dana

Bez autora
Jun 26 2011

Administrativne procedure su najveća prepreka za investiranje u građevinarstvo u BiH i one umanjuju konkurentnost bh. preduzeća, a na makro nivou i konkurentnost cjelokupne nacionalne ekonomije. Investicije su pokretač svega i cjelokupnog kretanja u društvu. U građevinarstvu je to posebno naglašeno, jer je i ponuda i potražnja uslovljena količinom investicija. Svaka administrativna poteškoća i neefikasnost dovodi do smanjenog interesa stranih ulagača i investicija, pa se narušava i cjelokupna pozicija naše zemlje u rangiranju zemalja interesantnih potencijalnim investitorima. Pored toga, na domaćem tržištu nejednaki uslovi u entitetima, pa i kantonima, različit nivo efikasnosti administracije, proizvodi nelojalnu konkurenciju i među domaćim preduzećima. Izdavanje građevinske dozvole je proces koji, ukoliko nema spornih popratnih pojava, treba i može biti okončan u vrlo kratkom vremenskom roku.

Građevinske dozvole: Čekanje i po godinu danaAdministrativne procedure su najveća prepreka za investiranje u građevinarstvo u BiH i one umanjuju konkurentnost bh. preduzeća, a na makro nivou i konkurentnost cjelokupne nacionalne ekonomije, smatra Dženana Avdić iz Sektora za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i komunalne djelatnosti Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH.

- Investicije su pokretač svega i cjelokupnog kretanja u društvu. U građevinarstvu je to posebno naglašeno, jer je i ponuda i potražnja uslovljena količinom investicija. Svaka administrativna poteškoća i neefikasnost dovodi do smanjenog interesa stranih ulagača i investicija, pa se narušava i cjelokupna pozicija naše zemlje u rangiranju zemalja interesantnih potencijalnim investitorima. Pored toga, na domaćem tržištu nejednaki uslovi u entitetima, pa i kantonima, različit nivo efikasnosti administracije, proizvodi nelojalnu konkurenciju i među domaćim preduzećima, pojašnjava ona.

Proces

Izdavanje građevinske dozvole je proces koji, ukoliko nema spornih popratnih pojava, treba i može biti okončan u vrlo kratkom vremenskom roku.

- Iskustva privrednika nam pokazuju da to u praksi nije slučaj. Uzmimo primjer preduzeća koje je, pored svih reguliranih imovinskih pitanja (vlasništvo zemlje 1/1), na građevinsku dozvolu čekalo ukupno 22 mjeseca. Naravno da to usporava realizaciju investicija i djeluje obeshrabrujuće na strane investitore, kaže Dženana Avdić.

Prema izvještaju Svjetske banke Doing Business 2011, BiH se nalazi na 139. mjestu po jednostavnosti i brzini dobivanja građevinske dozvole, dok je prošle godine zauzimala 136. poziciju. Dakle, iako su izmjenama zakona o prostornom planiranju entitetske vlade pokušale poboljšati i ubrzati proceduru dobivanja građevinske dozvole, učesnici istraživanja ocijenili su da je situacija po pitanju jednostavnosti i brzine pribavljanja dozvola u BiH ove godine čak nešto lošija u odnosu na prošlu godinu. Također, u skladu s Doing Business 2011, utvrđeno je da investitor mora kompletirati 16 procedura za dobivanje građevinske dozvole, za koje je u prosjeku potrebno 255 dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik