Građevinski radovi povećani za 12 odsto

Bez autora
Jul 05 2011

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u Republici Srpskoj u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani veća je za 12 odsto. Vrijednost izvršenih građevinskih radova u maju ove godine u odnosu na april povećana je za 33 odsto, a u odnosu na maj 2010. godine veća je za 17,5 procenata. U odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2010. godini, vrijednost građevinskih radova u maju je veća za 1,5 odsto. Rast građevinske aktivnosti u prvih pet mjeseci ove godine je ohrabrujući, jer je tokom protekle dvije godine građevinska aktivnost neprestano bila u padu. To je pozitivan pokazatelj koji ukazuje na to da se tokom prvih pet mjeseci ove godine značajno poboljšalo poslovanje u građevinskom sektoru. Iako nije moguće sa sigurnošću tvrditi da bi ovakav trend rasta aktivnosti mogao da se nastavi i u idućem periodu, dosadašnje povoljne statistike ipak daju nadu da bi se stanje u građevinskom sektoru moglo stabilizovati.

Građevinski radovi povećani za 12 odstoVrijednost izvršenih građevinskih radova u Republici Srpskoj u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani veća je za 12 odsto, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Prema podacima Zavoda, vrijednost izvršenih građevinskih radova u maju ove godine u odnosu na april povećana je za 33 odsto, a u odnosu na maj 2010. godine veća je za 17,5 procenata.

- U odnosu na prosječnu vrijednost izvršenih radova u 2010. godini, vrijednost građevinskih radova u maju je veća za 1,5 odsto - navode u Zavodu za statistiku.

Predsjednik Udruženja građevinarstva pri Privrednoj komori RS Stanko Ivaštanin istakao je da je rast građevinske aktivnosti u prvih pet mjeseci ove godine ohrabrujući, jer je tokom protekle dvije godine građevinska aktivnost neprestano bila u padu.

- To je pozitivan pokazatelj koji ukazuje na to da se tokom prvih pet mjeseci ove godine značajno poboljšalo poslovanje u građevinskom sektoru - istakao je Ivaštanin.

On je dodao da, iako nije moguće sa sigurnošću tvrditi da bi ovakav trend rasta aktivnosti mogao da se nastavi i u idućem periodu, dosadašnje povoljne statistike ipak daju nadu da bi se stanje u građevinskom sektoru moglo stabilizovati.

- Građevinari su najviše bili pogođeni ekonomskom krizom, tako da smo u protekle dvije godine konstantno imali pad aktivnosti za 20 i više procenata, ako posmatramo period od prvih pet mjeseci svake godine, a sada su građevinski radovi porasli za 12 odsto, što je pozitivan pomak poslije dužeg perioda - istakao je Ivaštanin.

Radnici

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, broj radnika na gradilištima u maju ove godine u odnosu na april veći je za 4,3 odsto, dok je u odnosu na prosječan broj radnika u 2010. godini manji za 8,2 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik