Građevinski sektor ‘na steroidima’

Bez autora
Jun 08 2023

Našavši se na trećem mjestu po rastu broja izdanih građevinskih dozvola u prošloj godini, Hrvatska je među devet zemalja Europe koje su u 2022. zabilježile rast u ovom segmentu i iskaču od prosjeka EU.

Naime, nakon povećanja izdanih građevinskih dozvola od prosječnih 15 posto u 2021. godini na krilima optimizma sa slabljenjem pandemije covida, lani je aktivnost na razini EU pala u prosjeku za pet posto, pokazuju podaci Eurostata.

Pad ne čudi

Samo u segmentu stanogradnje dozvole su u EU pale za 4% (-79.100 stanova), nakon povećanja od 16 posto u 2021. godini. U Eurostatu napominju kako je 2021. godina imala izniman rast, kojim je nadoknađena pauza u investiranju za vrijeme
pandemije.

Naime, između 2015. i 2019. broj dozvola rastao je u prosjeku za gotovo šest posto godišnje, tako da su gubici iz 2020. godine nadoknađeni porastom u 2021. Iznad prosjeka predpandemijskog perioda je i 2022. godina, iako slabija od godine ranije – unatoč smanjenju oba pokazatelja, broj dozvola zapravo i dalje je visok. A u usporedbi sa 2021. godinom, lani su građevinske dozvole porasle u devet zemalja EU. Prva je Malta s porastom broja dozvola za 29 posto, slijedi Španjolska sa 28 posto, te Hrvatska sa 21 posto.

Iznad prosjeka su i Slovenija (+17%), Bugarska (+12%), Italija (+8%), Mađarska (+7%), Portugal (+3%) i Francuska (+2%). U ostalim članicama EU smanjenje broja građevinskih dozvola variralo je između -28% u Luksemburgu i -1% u Rumunjskoj. U konzultantskoj kući Colliers ističu da pad građevinske aktivnosti temeljem izdanih dozvola na razini Europe u 2022. ne čudi.

“U 2021. na razini EU bilježio se izraženi skok u graditeljskom sektoru velikim dijelom i kako bi se nadoknadilo značajno usporavanje koje je obilježilo Covid period u 2020. kad je došlo do značajnog pada u svim sektorima gospodarstva. Hrvatska je u 2022. imala značajan rast u pogledu izdanih dozvola, i po broju i po volumenima površina, što ukazuje da smo po svim real estate sektorima u snažnom razvojnom ciklusu”, kaže Vedrana Likan, managing partner u Colliersu.

Dodaje pak da se ni volumeni niti broj dozvola u graditeljstvu u Hrvatskoj još uvijek nisu vratili na period prije velike krize 2008. Istovremeno, cjelokupni investicijski volumeni na transakcijama na našem tržištu u 2022. bili su za 40 posto manji nego u 2021. godini, prvenstveno jer nemamo dovoljno investicijskih proizvoda u nekretninskom biznisu u odnosu na aktivan kapital koji je spreman ići u nekretnine. To znači da svakako treba uvažiti ključne razlike našeg tržišta u odnosu na druga težišta u EU koji su dio ove analize. “Hrvatska je i dalje podrazvijena i nedostaje nam nekretninskih proizvoda u svim segmentima – od stanova, do uredskih zgrada, hotela, logistike… cjelokupni postojeći nekretninski fond je izrazito star (uredske zgrade u Zagrebu su mahom starije od 15 godina) i svakim danom je sve manje adekvatan standardima koje tržište traži. Istovremeno, nedostaje nam greenfield investicija koje će donijeti novu kvalitetu i podići cjelokupni standard nekretninskih proizvoda na višu razinu. Zato građevinsku dinamiku treba gledati ne samo kroz prizmu rasta, već i razvoja”, ističe Vedrana Likan.

Filip Vučagić, direktor i partner u Colliersu dodaje kako se hrvatsko tržište razlikuje i po dinamici korekcija cijena, koja je kod nas puno slabija.

Korekcija uzela zamah

“Na zapadnim, razvijenim tržištima korekcija cijena stambenih i komercijalnih nekretnina već je uzela zamah. Zdravija tržišta imaju elastične cijene i relativno brzo se prilagođavaju ekonomskim ciklusima, umjesto da tržište ostane ‘zamrznuto’ ili sa vrlo malim volumenima jer prodavatelji ne žele prihvatiti niže cijene, a kupci nisu spremni plaćati iste jer su makroekonomska klima i očekivanja negativna”, tvrdi Vučagić.

Zbog toga što potražnja slabi i ne mogu se ostvariti rekordne cijene (i ciljane zarade) slabi interes developera. pa tako pada i broj zahtjeva za građevinskim dozvolama, dodaje.

“Na hrvatskom tržištu, zbog stabilne i rastuće potražnje te slabe ponude novih i kvalitetnih nekretnina, zahtjevi za građevinskim dozvolama rastu, a cijene se puno sporije i slabije korigiraju. S jedne strane imamo pozitivne efekte koji dolaze od turističke sezone, još uvijek raspoloživog i relativno jeftinog novca, ograničene ponude nekretnina, dok suprotni pritisci dolaze od makroekonomskih i geopolitičkih neizvjesnosti, negativnih pritisaka na financijske kondicije te inflacije”, kaže Vučagić.

U Colliersu stoga predviđaju smanjene volumene i određene korekcije cijena za manje atraktivne, te stabilne cijene ili minimalne korekcije te
umjeren interes za kvalitetne nekretnine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik