Hlađenje slovenskog tržišta nekretnina

Bez autora
Apr 12 2023

Slovensko tržište nekretnina se hladi, napominje Gurs u izvješću za 2022.

U Sloveniji se nastavio visok rast cijena nekretnina koje su dosegnule novu rekordnu razinu. Lani su cijene nekretnina porasle 19 posto, a u Mariboru i više od prosjeka.

"U Mariboru su u tom razdoblju cijene porasle od 21, 22 do 24 posto. To je ogroman skok", ističe Branko Potočnik, predsjednik Udruženja posredničkih društava u prometu nekretninama.

Prošle je godine broj prodaja smanjen za približno 15 posto u odnosu na 2021. godinu. Pad je uslijedio u drugoj polovici godine, dodaje posrednik u prometu nekretnina Boris Lajh: "Najveći pad trenda bio je krajem prošle godine, u posljednja tri mjeseca. Tada je bilo puno manje poslova , ali su imali veću vrijednost."

Potočnik i Lajh slažu se da su razlozi više kamate i niža kreditna sposobnost zbog povećanja minimalne plaće. Na Gursu očekuju da će se zahlađenje tržišta nekretnina nastaviti i ove godine, očekuje se stabilizacija cijena, a ponegdje i blagi pad.

Lajh pak smatra da ne treba očekivati pad cijena nekretnina: "Još uvijek je činjenica da je potražnja puno veća od ponude. Ako nema ponude, a potražnja je veća, cijene ne mogu padati", rekao je. naglašeno.

No, više nije tako, kao što se dogodilo prošle godine, da ste imali deset tražitelja nekretnine i da su se doslovno “tukli” tko će više platiti da dobije nekretninu”, dodaje Branko Potočnik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik