Honolulu ograničava kratkoročno iznajmljivanje stanova na minimum 90 dana

M.D.
May 11 2022

Glavni i ujedno najveći grad u američkoj saveznoj državi Havaji, Honolulu, doneo je novi zakon prema kojem bi zakupci kratkoročnog smeštaja morali tu da ostanu minimum 90 dana. Ranije je ograničenje za kratkoročni zakup smeštaja iznosilo najmanje 30 dana.

Zakon stupa na snagu u oktobru ove godine i uključivaće kratkoročni zakup stambenih naselja. Iznajmljivanje smeštaja na manje od 90 dana će i dalje biti dozvoljeno u odmaralištima, uključujući delove Waikikija i Turtle Bay-a.

Naime, kratkoročni najam je godinama stvarao probleme stambenim četvrtima Honolulua, a vlada upravo njih krivi za povećanje cena nekretnina ali i cena dugoročnih iznajmljivanja za stanovnike.

Donošenjem novog zakona očekuje se obnavljanje stambenih četvrti, poboljšanje u oblasti upravljanja turizmom i zaštite životne sredine, istakao je gradonačelnik Rick Blangiardi.

Međutim, postoje mnogi koji se ne slažu sa ovim promenama, među kojima su i oni koji ostvaruju dodatne prihode upravo na osnovu kratkoročnog iznajmljivanja nekretnina.

Robin Erb iz Svetske surf lige rekao je za “Hawaii News Now” da će zakon uticati i na industriju surfovanja u Honoluluu, budući da je ovaj tip smeštaja često potreban surferima i sudijama na takmičenjima.

S druge strane, postoje i oni koji podržavaju novi zakon, uključujući i lokalnu stambenu grupu “Keep it Kailua”, koja tvrdi da je kratkoročno iznajmljivanje u stambenim područjima rezultiralo prekomernim turizmom na Oahuu.

Inače, turisti se uveliko vraćaju na ostrvo nakon što je njihov broj bio poprilično smanjen usled pandemije korona virusa. Prema podacima Uprave za turizam Havaja, više od 400.000 ljudi posetilo je Oahu u martu ove godine, što je gotovo duplo više nego godinu dana ranije.

Na Havajima inače živi oko 1,4 miliona ljudi, od čega je njih milion stacionirano na ostrvu Oahu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik