Hrvatska prodaje poslovne prostore za više od 10 milijuna kuna

Bez autora
Jun 08 2020

Ministarstvo državne imovine objavilo je natječaje za prodaju 41 poslovnog prostora u državnom vlasništvu, čije ukupno tražene početne cijene prelaze 10 milijuna kuna, a traži i zakupce deset prostora, na što se zainteresirani mogu javiti do 7. srpnja odnosno 23. lipnja, objavilo je Ministarstvo.

Većina poslovnih prostora i za prodaju i za zakup je u Zagrebu, a prodaju se i zakupljuju po principu viđeno-kupljeno/zakupljeno pri čemu iz Ministarstva ističu da se ponude neće razmatrati nakon naznačenih rokova te da će se pri otvaranju poštovati sve epidemiološke mjere.

Više od 10 milijuna kuna ukupno za 41 poslovni prostor


Za 41 državni poslovni prostor početno se traži ukupno više od 10 milijuna kuna (kada se zbroje sve početne cijene). Ponude se primaju do 7. srpnja do 10 sati u Ministarstvu državne imovine. Mogu ih slati hrvatski državljani i državljani zemalja koje čine Europski gospodarski prostor i s kojima Hrvatska ima ugovor o reciprocitetu stjecanja nekretnina.

Najpovoljnijom ponudom smatrat će se ona s najvišom cijenom, koja mora biti veća od početne.

Većina oglašenih prostora je u podrumima ili uličnom prizemlju, bez uređenih sanitarnih čvorova, plina i vodomjera, a neki i bez struje.

Najviše poslovnih prostora – 20, je u Zagrebu i to u središtu grada, potom u Osijeku osam, Karlovcu šest, četiri u Rijeci, te poneki u Puli, Labinu i drugdje.

Među zagrebačkim prostorima početne cijene se kreću od 38,3 tisuće kuna za garaže od 12,5 metara četvornih što je ujedno najniža cijena među svim prostorima koje država prodaje, do 721 tisuće kuna za 77 metara kvadratnih uličnog prizemlja.

Zakup mjesečno od 560 do više od 12 tisuća kuna


Za zakup deset poslovnih prostora javni poziv koji provodi tvrtka Državne nekretnine otvoren je do 23. lipnja do 12 sati.

I u tom je pozivu najviše prostora u Zagrebu, šest, te po dva u Splitu i Osijeku, a u tom gradu se traži i najveća početna mjesečna neto zakupnina, nešto iznad 12,6 tisuća kuna za prostor od 223,3 metra četvorna.

Najmanji iznos mjesečne zakupnine je 560 kuna za 13 kvadrata, također u Osijeku, a s onima koji će zadovoljiti uvjete, uključujući i plaćenu jamčevinu te druge, država će sklopiti ugovor o zakupu poslovnog prostora na određeno vrijeme od 10 godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik