I opštine prodaju državne kvadrate

Bez autora
Mar 16 2012

Srbija u svom vlasništvu trenutno ima 152.326 hektara, 15 ari i 90 kvadrata poljoprivrednog, 317.926 hektara, 12 ari i 50 kvadrata šumskog i 41.489 hektara, 75 ari i 30 kvadrata građevinskog zemljišta. To je imovina koju je do sada država uspela da evidentira po Zakonu o sredstvima u svojini Republike Srbije iz 1996. godine. Lista državnih nepokretnosti još nije konačna, a velika je verovatnoća da će zahvaljujući Zakonu o javnoj svojini, koji je stupio na snagu 6. oktobra prošle godine, evidencija uskoro biti kompletirana, ali to će biti kratkog daha. Jer, osim Republike, koja je deceniju i po bila jedini vlasnik, javna svojina će uskoro imati još oko 200 titulara - pokrajine, opštine, gradovi. Kada imovinu, koju sada koriste, vrate u svojinu, novi vlasnici imaju pravo da nepokretnosti otuđe, da pribave nove, a nemaju obavezu da o tim promenama dostavljaju podatke Republičkoj direkciji za imovinu.

I opštine prodaju državne kvadrateSrbija, prema zvaničnoj evidenciji Republičke direkcije za imovinu, u svom vlasništvu trenutno ima 152.326 hektara, 15 ari i 90 kvadrata poljoprivrednog, 317.926 hektara, 12 ari i 50 kvadrata šumskog i 41.489 hektara, 75 ari i 30 kvadrata građevinskog zemljišta.

To je imovina koju je do sada država uspela da evidentira po Zakonu o sredstvima u svojini Republike Srbije iz 1996. godine. Lista državnih nepokretnosti još nije konačna, a velika je verovatnoća da će zahvaljujući Zakonu o javnoj svojini, koji je stupio na snagu 6. oktobra prošle godine, evidencija uskoro biti kompletirana, ali to će biti kratkog daha. Jer, osim Republike, koja je deceniju i po bila jedini vlasnik, javna svojina će uskoro imati još oko 200 titulara - pokrajine, opštine, gradovi...

Kada imovinu, koju sada koriste, vrate u svojinu, novi vlasnici imaju pravo da nepokretnosti otuđe, da pribave nove, a nemaju obavezu da o tim promenama dostavljaju podatke Republičkoj direkciji za imovinu.

- Prema Zakonu o javnoj svojini, da bi se, na primer, opština upisala u katastar kao vlasnik neke nekretnine, mora da dostavi dokaz da je ta nepokretnost kao državna evidentirana u Republičkoj direkciji za imovinu, koja o tome izdaje potvrdu - kaže, za "Novosti", Srboljub Panić, pomoćnik direktora Direkcije.

- Ukoliko nije, imovina prvo mora da se evidentira. Tako će se dopuniti spisak državnih nepokretnosti. Takođe, Direkcija daje i potvrdu da li nekretnina za koju se traži upis u katastar može da bude predmet restitucije, odnosno da li je po Zakonu o prijavljivanju oduzete imovine do 2006. godine podneta prijava bivšeg vlasnika ili njegovih naslednika.

Pokretne stvari

Na listi pokretnih stvari koje poseduje država, nalazi se 4.112 automobila, 1.905 vozila posebne namene, 2.906 ostalih motornih vozila, tri letilice, 151 brod...

U zbirnom pregledu pokretnih stvari zaključno sa 13. martom ove godine je i 61.626 računara, 409.490 komada kancelarijskog nameštaja, gotovo 710.000 pokretnih stvari posebne namene...

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik