Inspekcija izdala 77 rešenja za uklanjanje objekata, samo jedan uklonjen

Bez autora
Mar 04 2020

Republička građevinska inspekcija je prošle godine donela rešenja o uklanjanju 77 bespravno izgrađenih objekata u nacionalnim parkovima i ostalim zaštićenim zonama u Srbiji.

Od svih "divljih" kuća i zgrada, jedna je uklonjena, dok je na samo još jednom objektu započeto rušenje, ali nije završeno. Ovom broju trebalo bi dodati i podatke o broju nekretnina bez građevinske dozvole koje su uklonile lokalne samouprave, ali o tome se ne vodi jedinstvena statistika.

Taj broj svakako nije velik, jer opštine uglavnom nemaju novca da ruše nelegalne objekte, a i one koje obezbede sredstva ne mogu da pronađu građevinska preduzeća koja bi pristala da obave taj posao.

Za uklanjanje bespravnih objekata u Srbiji za ovu godinu iz budžeta je obezbeđeno 190 miliona dinara. Propisi nalažu da se rušenje finansira sredstvima iz državne kase, a da se potom naplate od onog ko je nelegalno zidao.

- Trenutno je u toku 35 postupaka u vezi sa rušenjem različitih objekata širom zemlje koji su zidani bez potrebnih papira - kažu u Republičkoj građevinskoj inspekciji.

- Prošle godine je jedan investitor sam sproveo izvršenje rešenja o uklanjanju jednog objekta i jedan je započeo uklanjanje objekta koje je prekinuto zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Doneta su i rešenja kojim je naložena obustava radova i vraćanje u prvobitno stanje na šest objekata.

Vlasnici bespravno podignutih objekata u Požarevcu već godinama su bezbedni od njihovog rušenja, jer na tenderima u ovom gradu nije moguće izabrati izvođače tih poslova. Poslednji je sproveden u oktobru prošle godine, ali su Gradskoj upravi dostavljene dve neprihvatljive ponude, pa je postupak obustavljen. Procenjena vrednost radova bila je 2,4 miliona, bez uračunatog PDV-a.

Na spiskovima za rušenje zasada se nalaze samo objekti laki za rušenje, pa je čudno da se godinama za takve poslove niko ne javlja.

Radi se o stotinak objekata, među kojima nema nijedne zgrade, jer će one kasnije doći na red, već su u pitanju zidovi, temelji, ograde, platoi, nadstrešnice... Da bi se ovaj problem prevazišao, gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović, izjavio je da se za poslove rušenja razmatrala mogućnost angažovanja gradskog preduzeća "Komunalne službe", jer ono poseduje opremu za takve poslove, ali se od toga odustalo.

- Komunalno preduzeće ovlašćeno je za uklanjanje montažnih objekata, ali bi za te poslove morala da se nabavi i određena mehanizacija. Osim toga, trebalo bi zaposliti i stručne kadrove koje oni trenutno nemaju - rekao je Spasović.

On je dodao da se nada da će se promeniti odluka Vlade o zapošljavanju u javnom sektoru, jer bi tada mogli da zaposle nekoliko građevinskih inženjera, a neophodnu mehanizaciju uzmu u zakup. Međutim, dok je navedena zabrana na snazi, Gradu jedino preostaje da i dalje raspisuje javne nabavke.

Pet invetora u zatvoru

Od početka ove godine, Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podneto je 15 krivičnih prijava za nelegalnu gradnju, dok su u prošloj godini na adresu tužilaštva stigle 143 krivične prijave. Postupajući po njima tužilaštvo je, kako su rekli Tanjugu, podnelo 16 optužnica Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Za šestoro njih su donete pravnosnažne presude kojima je sud izrekao optuženima uslovne osude, dok je sa 29 osoba tužilaštvo zaključilo sporazume o priznanju krivičnog dela, a koji su prihvaćeni i potvrđeni presudama Prvog osnovnog suda. Zbog "divlje gradnje" zatvorsku kaznu je dobilo njih petoro, a uslovno je osuđeno 23, dok je jedna osoba dobila novčanu kaznu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik