Izrada energetskih montažnih kuća za strano tržište

Bez autora
Oct 24 2010

Lukavačka kompanija Lamina inžinjering na austrijsko tržište ovih dana izvezla je prvu visokoenergetsku kuću pravljenu od prirodnih materijala. Montažnu pasivnu kuću "Copule" veličine 120 metara kvadratnih kupila je jedna firma iz Graca, a njena tržišna vrijednost je 100.000 eura. Rađena je od potpuno prirodnih materijala, visokokvalitetnog uslojenog lijepljenog lameliranog drveta, s termoizolacijom na bazi celuloze. Ovaj objekt podrazumijeva malu potrošnju fosilnih goriva i neobnovljivih izvora energije. To znatno utječe na potrošnju energenata za grijanje i na emisiju ugljendioksida. Specifičnost objekta je u tome što se u cijelosti gradi po sistemu ključ u ruke, s interijerom izgrađenim u krugu tvornice, te se gotov proizvod izvozi na tržište. Gradnja kuće traje 60 dana. Lumina inžinjering trenutno planira izgraditi 18 ovakvih kuća koje će plasirati na strano tržište, a već duže vrijeme izvoznici su sličnih, niskoenergetskih kuća, koje prodaju po nižim cijenama.

Izrada energetskih montažnih kuća za strano tržišteLukavačka kompanija Lamina inžinjering na austrijsko tržište ovih dana izvezla je prvu visokoenergetsku kuću pravljenu od prirodnih materijala.

Montažnu pasivnu kuću "Copule" veličine 120 metara kvadratnih kupila je jedna firma iz Graca, a njena tržišna vrijednost je 100.000 eura.

- Rađena je od potpuno prirodnih materijala, visokokvalitetnog uslojenog lijepljenog lameliranog drveta, s termoizolacijom na bazi celuloze. Ovaj objekt podrazumijeva malu potrošnju fosilnih goriva i neobnovljivih izvora energije. To znatno utječe na potrošnju energenata za grijanje i na emisiju ugljendioksida - kaže za "Avaz" Seudin Hidić, direktor Lamina inžinjeringa.

Specifičnost objekta je u tome što se u cijelosti gradi po sistemu ključ u ruke, s interijerom izgrađenim u krugu tvornice, te se gotov proizvod izvozi na tržište. Gradnja kuće traje 60 dana.

Lumina inžinjering trenutno planira izgraditi 18 ovakvih kuća koje će plasirati na strano tržište, a već duže vrijeme izvoznici su sličnih, niskoenergetskih kuća, koje prodaju po nižim cijenama.

Niskoenergetske kuće do sada su izvozili u Austriju i Hrvatsku, a u planu je i plasman na makedonsko tržište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik