Jačanja stručnog obrazovanja za odrasle u građevinskom sektoru

Bez autora
Nov 29 2011

Na temelju potpisanog Sporazuma o strateškoj saradnji 29. marta 2011. godine, a u cilju jačanja stručnog obrazovanja za odrasle u građevinskom sektoru, WIFI d.o.o. – Institut za unapređenje poslovanja, GP “DOM” a.d., PORR, Alpina, BFI Institut, L&R, BAU Akademie i Obrtnička komora Zagreb danas su predstavili ADA projekt “Građevinska Akademija”. U Evropi i svetu, tehnologija rada u građevinarstvu značajno je napredovala u odnosu na poslednjih deset godina, koriste se novi materijali u gradnji, efikasnost i brzina gradnje se povećala, a kompetencije i znanja zaposlenih u građevinskim preduzećima s naših područja su ostale na istom nivou. Sva dosadašnja istraživanja su pokazala da je evidentan nedostatak dobrih kvalifikovanih zaposlenih radnika u građevinskim preduzećima te nedostatak osposobljenih nezaposlenih osoba što onemogućuje konkurentnost u nastupu na evropskom građevinskom tržištu. Projekt ADA “Građevinska akademija” je koncipiran s planom da se kroz praktično orijentisanu edukaciju omogući generisanje nove zaposlenosti i unapređenje ljudskog kapitala u građevinskom sektoru.

Jačanja stručnog obrazovanja za odrasle u građevinskom sektoruNa temelju potpisanog Sporazuma o strateškoj saradnji 29. marta 2011. godine, a u cilju jačanja stručnog obrazovanja za odrasle u građevinskom sektoru, WIFI d.o.o. – Institut za unapređenje poslovanja, GP “DOM” a.d., PORR, Alpina, BFI Institut, L&R, BAU Akademie i Obrtnička komora Zagreb danas su predstavili ADA projekt “Građevinska Akademija”.

U Evropi i svetu, tehnologija rada u građevinarstvu značajno je napredovala u odnosu na poslednjih deset godina, koriste se novi materijali u gradnji, efikasnost i brzina gradnje se povećala, a kompetencije i znanja zaposlenih u građevinskim preduzećima s naših područja su ostale na istom nivou. Sva dosadašnja istraživanja su pokazala da je evidentan nedostatak dobrih kvalifikovanih zaposlenih radnika u građevinskim preduzećima te nedostatak osposobljenih nezaposlenih osoba što onemogućuje konkurentnost u nastupu na evropskom građevinskom tržištu.

Projekt ADA “Građevinska akademija” je koncipiran s planom da se kroz praktično orijentisanu edukaciju omogući generisanje nove zaposlenosti i unapređenje ljudskog kapitala u građevinskom sektoru. Projekat je finansiran od Austrijske razvojne agencije (Austrian Development Agency – ADA) i konzorcija: PORR, Alpina, Limi BAU, WIFI, BFI, L&R, BAU Akademie, GP “DOM” ad. Projekat je regionalnog karaktera pa se tako sprovodi u Srbiji, Hrvatskoj i BiH.

Glavni ciljevi ADA projekata su jačanje građevinskog sektora i pomoć u razvoju tržišta rada kroz edukaciju stručnjaka u tom sektoru, izgradnja edukacijskog centra za praktičnu edukaciju za građevinska zanimanja, kvalifikacija nezaposlenih u građevinskom sektoru i pomoć pri zapošljavanju na internacionalnim građevinskim projektima.

Projekat će trajati 18 meseci, a započeo je u oktobru organizovanjem Train The Trainer programa kojim će se edukovati više od dvadesetak trenera. Ti isti treneri sprovodiće dalje edukacije za građevinsku branšu prema evropskim standardima i najnovijim tehnologijama rada u građevinarstvu. Svi polaznici koji će pohađati edukacije ostvariće pravo ne evropske certifikate koji će im omogućiti prohodnost na evropskom građevinskom tržištu. Tako da ćemo već sledeće godine imati prve kvalifikovane osobe prema evropskim standardima iz područja zidanja, armiranja, tesanja, upravljanja gradilištem, energetske efikasnosti te rada u području renoviranja starih zgrada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik