Još jedan početak gradnje hotela u Rajićevoj

Bez autora
Jul 25 2011

Godinama odlagana izgradnja poslovno-komercijalnog kompleksa od oko 58.000 kvadratnih metara u Rajićevoj ulici konačno je nastavljena. U dve faze, do 2013. godine, trebalo bi da budu podignuti tržni centar, hotel sa pet zvezdica i podzemne garaže sa 600 parking mesta. Izraelski investitor kompanija ABD d.o.o. kaže da će u projekat uložiti oko 100 miliona evra i uposliti na stotine ljudi. Rokovi početka i završetka gradnje na placu veličine oko hektara, između Uzun Mirkove, Tadeuša Košćuška i Knez Mihailove, odlagani su nekoliko puta od 2003. godine, kada je odatle izmeštena okretnica trolejbusa. Koliko se čeka na novo zdanje najbolje ilustruje podatak da je konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje hotelsko-poslovnog centra u Rajićevoj raspisan još pre 12 godina. Prvu nagradu tada su osvojile arhitekte Milan i Vladimir Lojanica. Nerešeni imovinski odnosi na placu, arheološka istraživanja, problemi oko finansiranja projekta navođeni su kao glavne kočnice. Neke od njih su u međuvremenu otklonjene, a na gradilištu su ranije porušeni pomoćni objekti i pobodeni šipovi kao deo konstrukcije koja će zaštititi postojeće zgrade.

Još jedan početak gradnje hotela u RajićevojGodinama odlagana izgradnja poslovno-komercijalnog kompleksa od oko 58.000 kvadratnih metara u Rajićevoj ulici konačno je nastavljena.

U dve faze, do 2013. godine, trebalo bi da budu podignuti tržni centar, hotel sa pet zvezdica i podzemne garaže sa 600 parking mesta. Izraelski investitor kompanija ABD d.o.o. u pisanim odgovorima „Politici” kaže da će u projekat uložiti oko 100 miliona evra i uposliti na stotine ljudi.

Rokovi početka i završetka gradnje na placu veličine oko hektara, između Uzun Mirkove, Tadeuša Košćuška i Knez Mihailove, odlagani su nekoliko puta od 2003. godine, kada je odatle izmeštena okretnica trolejbusa. Koliko se čeka na novo zdanje najbolje ilustruje podatak da je konkurs za arhitektonsko-urbanističko rešenje hotelsko-poslovnog centra u Rajićevoj raspisan još pre 12 godina. Prvu nagradu tada su osvojile arhitekte Milan i Vladimir Lojanica.

Nerešeni imovinski odnosi na placu, arheološka istraživanja, problemi oko finansiranja projekta navođeni su kao glavne kočnice. Neke od njih su u međuvremenu otklonjene, a na gradilištu su ranije porušeni pomoćni objekti i pobodeni šipovi kao deo konstrukcije koja će zaštititi postojeće zgrade.

U kompaniji ABD kažu da „kompleks grade u skladu sa dobijenim dozvolama i uz puno poštovanje obaveza prema državi”.

Potvrdu o prijemu dokumentacije, što je prema Zakonu o planiranju i izgradnji iz 2003. godine „zeleno svetlo” za početak radova, izdalo je avgusta 2009. godine Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja. Taj posao je u njihovoj nadležnosti, zato što se lokalitet Rajićeve ulice nalazi u okviru prostorne kulturno-istorijske celine područja Knez Mihailove ulice, kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik