Kraj crnog tržišta nekretnina: Agentima nadzor, kupcima sigurnost

Bez autora
Mar 09 2020

Za svaki posao posredovanja u prometu nepokretnosti trgovci nekretninama u Republici Srpskoj uskoro će morati zaključivati ugovor u pisanoj formi i na određeno vrijeme, čime će se stati u kraj crnom tržištu zbog kojeg je i republička kasa sve vrijeme bila na gubitku.

Ovi i još mnogi drugi propisi uvršćeni su u Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti koji je usvojen na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS. Iz potrebe da budu preduprijeđene i sankcionisane nepravilnosti koje su se pojavljivale u praksi u prethodnom periodu, Ministarstvo trgovine i turizma RS je krenulo u izradu zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti koji ima za cilj da se utiče na suzbijanje sive ekonomije u sektoru usluga, uz obezbjeđivanje većeg stepena zaštite potrošača.

- Namjera je da se kroz zakon utiče na povećanje pravne sigurnosti korisnika usluga, uz istovremeno podsticanje posrednika u prometu nepokretnosti da savjesno obavljaju svoju djelatnost - objasnili su u ministarstvu.

Dodali da će svi subjekti koji se budu bavili poslovima posredovanja biti upisani u Registar posrednika, koji će biti javno dostupan putem interneta.

- To znači da će se za svako pribavljanje nekretnina preko subjekata za posredovanje na jednom mjestu dobijati informacije o posrednicima upisanim u zvaničnu evidenciju, a koji kao takvi legalno posluju u Srpskoj. Na ovaj način će biti obezbijeđena veća sigurnost poslovanja u oblasti posredovanja u prometu nepokretnosti i veći stepen zaštite potrošača - istakli su u ministarstvu.

Očekivanja su, kažu u ministarstvu, da nakon stupanja na snagu zakona kvalitet pružanja usluga posredovanja u prometu nepokretnosti bude podignut na viši nivo, kao i da se obezbijedi veći stepen zaštite potrošača.

- Inspekcijski nadzor nad primjenom zakona vršiće tržišna inspekcija Republičke uprave za inspekcijske poslove, kao i posebne organizacione jedinice za obavljanje inspekcijskih poslova u administrativnim službama jedinica lokalne samouprave - dodali su u ministarstvu.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja posrednika u prometu nekretnina RS Predrag Tešić rekao je za “Glas Srpske” da je nadležno ministarstvo uvažilo sve njihove prijedloge i sugestije.

- Ovaj zakon će uvesti red na tržištu nekretnina u Srpskoj, koja će imati veću korist, jer će se pod legalne tokove svesti naplata provizije pri prometu nekretnina. Osim toga, klijenti će imati veću sigurnost - kazao je Tošić.

Uslovi

U Ministarstvu trgovine i turizma RS istakli su da će se uslovi za bavljenje posredovanjem u prometu nepokretnosti ubuduće odnositi na pribavljanje rješenja ministarstva o ispunjavanju uslova za obavljanje navedene djelatnosti.

- Rješenje će morati imati svi subjekti prije početka obavljanja poslova posredovanja u prometu nepokretnosti. Posrednik će morati da ima i zaposlenog agenta koji je stručno osposobljen za posredovanje u prometu nepokretnosti - kazali su u ministarstvu.

Dodali su da će obaveza posrednika, između ostalog, biti da se osigura kod osiguravajućeg društva za štetu za koju bi nalogodavcu ili trećim licima mogao prouzrokovati obavljanjem djelatnosti posredovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik