Kriza slovenske građevine nastavit će se još barem godinu dana

Bez autora
Nov 23 2010

Kriza slovenskog građevinarstva koje je lani palo za 20 posto u odnosu na prethodnu, a ove godine izgubilo još 14.200 radnih mjesta nastavit će se još najmanje godinu dana. Naše građevinarstvo je pred izbijanje krize imalo jak investicijski ciklus i ostvarivalo dvostruke stope rasta u odnosu na ostalu industriju. Kriza ga je vratila u opseg koji slovenska ekonomija može apsorbirati. Slovensko građevinarstvo može očekivati postupni oporavak tek s krajem iduće godine ili kasnije, kada počnu veće državne investicije, osobito ulaganja u obnovu željezničke infrastrukture. Zbog teškoća s financiranjem ili promjene dinamike gradnje u Sloveniji su postali upitni i neki veliki građevinski projekti poput gradnje 100 metara visokog kontrolnog tornja na ljubljanskom aerodromu Brnik, odgađa se završetak hidrocentrala na rijeci Savi, a zbog potrebe državnih jamstava nije sasvim jasan ni uspjeh slovenskih građevinara na poslovima u inozemstvu.

Kriza slovenske građevine nastavit će se još barem godinu danaKriza slovenskog građevinarstva koje je lani palo za 20 posto u odnosu na prethodnu, a ove godine izgubilo još 14.200 radnih mjesta nastavit će se još najmanje godinu dana, prenijeli su danas slovenski mediji koji se pozivaju na službene procjene.

"Naše građevinarstvo je pred izbijanje krize imalo jak investicijski ciklus i ostvarivalo dvostruke stope rasta u odnosu na ostalu industriju. Kriza ga je vratila u opseg koji slovenska ekonomija može apsorbirati", rekao je u razgovoru za ljubljanski list Delo Boštjan Vasle, direktor vladina ureda za makroekonomske analize.

Po njegovoj ocjeni, slovensko građevinarstvo može očekivati postupni oporavak tek s krajem iduće godine ili kasnije, kada počnu veće državne investicije, osobito ulaganja u obnovu željezničke infrastrukture.

Zbog teškoća s financiranjem ili promjene dinamike gradnje u Sloveniji su postali upitni i neki veliki građevinski projekti poput gradnje 100 metara visokog kontrolnog tornja na ljubljanskom aerodromu Brnik, odgađa se završetak hidrocentrala na rijeci Savi, a zbog potrebe državnih jamstava nije sasvim jasan ni uspjeh slovenskih građevinara na poslovima u inozemstvu u kojima im je svojim angažmanom pomagao premijer Borut Pahor. Mariborsko poduzeće CPM tako je ovih dana definitivno izgubilo posao gradnje autoceste Banjaluka-Doboj jer nije uspjelo dobiti bankovna jamstva iako je za taj posao kod Milorada Dodika lobirao i sam premijer Pahor, navodi vodeći slovenski list.

Ljubljanski dnevni list Dnevnik pak navodi da oporba od vlade zahtijeva odgovornost za kašnjenje u gradnji lanca hidrocentrala na rijeci Savi. Gradnja hidrocentrala Brežice i Mokrice kasni već dvije godine u odnosu na postavljeni plan, navodno zbog zatraženih dopuna urbanističkih i ekoloških projekata, tvrdi list. Oporbeni zastupnik i nekadašnji ministar gospodarstva Andrej Vizjak izjavio je za Dnevnik da će zbog toga predložiti da se protiv odgovornih u ministarstvu za okoliš i prostor podignu kaznene prijave jer je u projekt već uloženo 10 milijuna eura.

Dnevnik dodaje da je upitno i skorašnje dovršenje hidrocentrale Krško iako su građevinski radovi pred dovršetkom. Oprema za hidrocentralu već je nabavljena, ali će zbog kašnjenja gradnje akumulacijskog bazena vjerojatno morati biti konzervirana. Iako je vlada nedavno odobrila novi kredit za hidrocentralu Krško od 10 milijuna eura, vjerojatno je da ona neće biti puštena u rad iduće godine jer za dobar dio predviđene infrastrukture jednostavno nema novaca, tvrdi ljubljanski Dnevnik.

Slovenski mediji navode da je premijer Borut Pahor ove godine više puta boravio u Libiji kako bi slovenskim građevinarima, osobito vodećem slovenskom građevinskom poduzeću SCT, osigurao velike poslove na gradnji cestovne infrastrukture u toj zemlji koja raspolaže velikim investicijskim kapitalom, ali da je još uvijek upitno davanje državnih jamstava koje su za to potrebne.

Pahor je nedavno izjavio kako se slovenski građevinari sada kad nema domaćih poslova moraju usmjeriti na strana tržišta i da im pomaže kako bi građevinarstvo sačuvalo kapacitete do vremena kad će se u Sloveniji opet započeti s većim investicijama u prometnu i energetsku infrastrukturu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik