Kuće u Banatu i za 2.000 evra

Bez autora
Aug 27 2011

U vojvođanskim selima, a najviše u Banatu, veliki broj kuća nudi se potencijalnim vlasnicima po ceni od 2.000 do 15.000 evra. Prodavci jeftinih nekretnina uglavnom su mladi koji napuštaju selo zbog obrazovanja, ali i oni koji u veće gradove, pa i susedne zemlje, odlaze u potrazi za poslom. Za novac kojim u nekom od banatskih sela možete kupiti kuću, u centru Beograda dobili biste svega nekoliko kvadrata. Oko 300 kuća u Aradcu kod Zrenjanina je prazno. U selu sa oko 4.000 stanovnika, uglavnom Slovaka i Srba, kuća starije gradnje mogu se naći i za 5.000 evra. Vlasnik spratne kuće novije gradnje, sa okućnicom, možete postati za 15.000 evra. Ta cena veoma je povoljna, jer pored sela prolazi magistrala, a Tisa je udaljena četiri kilometra. U nekim selima malo dalje od grada, situacija je gora, tamo možeš da kupiš kuću za 2.000 evra, a što je najgore niko neće ni da kupi. Nekada se na posao iz Aradca odlazilo u Zrenjaninske fabrike. Danas je posla u industriji mnogo manje, pa se trbuhom za kruhom odlazi u Beograd, Novi Sad, ili Slovačku.

Kuće u Banatu i za 2.000 evraVeliki broj kuća u vojvođanskim selima, a najviše u Banatu, može se kupiti po ceni od 2.000 do 15.000 evra. U poslednje vreme za kuće u banatskim selima interesuju se kupci iz Rusije, a one blizu srpsko-rumunske granice posebno su privlačne Rumunima.

U vojvođanskim selima, a najviše u Banatu, veliki broj kuća nudi se potencijalnim vlasnicima po ceni od 2.000 do 15.000 evra.

Prodavci jeftinih nekretnina uglavnom su mladi koji napuštaju selo zbog obrazovanja, ali i oni koji u veće gradove, pa i susedne zemlje, odlaze u potrazi za poslom.

Za novac kojim u nekom od banatskih sela možete kupiti kuću, u centru Beograda dobili biste svega nekoliko kvadrata.

Oko 300 kuća u Aradcu kod Zrenjanina je prazno. U selu sa oko 4.000 stanovnika, uglavnom Slovaka i Srba, kuća starije gradnje mogu se naći i za 5.000 evra. Vlasnik spratne kuće novije gradnje, sa okućnicom, možete postati za 15.000 evra.

Mihal Labat iz sela Aradca kaže da je ta cena veoma povoljna, jer pored sela prolazi magistrala, a Tisa je udaljena četiri kilometra.

"U nekim selima malo dalje od grada, situacija je gora, tamo možeš da kupiš kuću za 2.000 evra, a što je najgore niko neće ni da kupi", kaže Labat.

Nekada se na posao iz Aradca odlazilo u Zrenjaninske fabrike. Danas je, kažu meštani, posla u industriji mnogo manje, pa se trbuhom za kruhom odlazi u Beograd, Novi Sad, ili Slovačku.

Novinar Jano Zvara Moca iz Aradca kaže da kada mladi odu za boljim životom, više se ne vraćaju u selo.

"Međutim, ja ne kažem da je ovde loš život. Kakav je takav je, naš je, i moramo da ga živimo, ali kuće se prodaju nekad u bescenje", ističe Jano Zvara Moca.

Prodaja kuće na selu ume da potraje, pa se prodavci u posredovanju oslanjaju i na agencije, ali češće na komšiluk i rodbinu.

U najvećem broju slučajeva reč je o nasleđenim kućama čijom prodajom vlasnici mogu obezbediti deo novca za kupovinu nekretnine u gradu. S druge strane, kupci takvih kuća upravo dolaze iz gradske sredine.

"To su kupci iz gradova koji su zbog finansijskog problema bili primorani da prodaju kuće ili stanove u gradu i da reše problem koji su imali. Od ostatka novca oni više ne mogu kupiti nekretninu u gradu, već su prinuđeni da kupe kuću na selu za manje pare", ističe Bojan Mihajlov iz Agencije "Pragma" u Zrenjaninu.

U poslednje vreme, za kuće u banatskim selima veliko interesovanje pokazuju kupci iz Rusije. Nekretnine u mestima blizu srpsko-rumunske granice poput Srpske Crnje, posebno su privlačne Rumunima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik