Kvadrat stana u gradovima skuplji do 301 KM

Bez autora
Aug 16 2021

Znatno je povećana cijena novih prodatih završenih stanova u četiri grada u Srpskoj, a najviši skok zabilježen je u Zvorniku, gdje je kvadrat za godinu dana poskupio za 301 marku.

Naime, u tom gradu je u drugom kvartalu 2020. stan po kvadratnom metru plaćan 1.142 marke, a u drugom tromjesečju ove godine koštao je 1.443 KM.

Istovremeno, u Republičkom zavodu za statistiku za "Nezavisne novine" je potvrđeno da je u Banjaluci kvadrat otišao sa 1.956 na 2.112, a u Doboju sa 1.310 na 1.565 maraka.

Kada je riječ o Istočnom Sarajevu, zabilježena je prodaja u Istočnom Novom Sarajevu, Palama i Istočnoj Ilidži, te je kvadratni metar u drugom kvartalu prošle godine koštao 1.281, a ove 1.475 KM.

U Gradišci je u prvom tromjesečju prošle godine po kvadratu trebalo izdvojiti 1.177 KM, dok u istom periodu ove godine nije prodat nijedan završeni novi stan, baš kao ni u Prijedoru, gdje je 2020. za kvadrat trebalo iskeširati, u prosjeku, 1.590 maraka.

Dva grada u kojima je, prema računici statističara, smanjena cijena kvadrata jesu Bijeljina i Trebinje. U srcu Semberije zabilježen je pad sa 1.616 na 1.585, a u gradu na Trebišnjici sa 1.930 na 1.856 KM.

Dragovan Petrović iz Pokreta potrošača Republike Srpske naglašava da je potražnja veća u odnosu na ranije godine, a najviše su, prema njegovim riječima, na to uticali naši radnici zaposleni u inostranstvu, koji kupuju stanove u većim gradovima u Srpskoj, poput Banjaluke i Doboja.

"Kamatne stope na oročenu štednju su niske i u takvoj situaciji najsigurnije je ulagati u nekretnine. Naši radnici zaposleni u inostranstvu nakon godinu dana došli su jer to ranije nisu mogli učiniti zbog korone pa traže stanove. Osim toga, i mladi kupuju tako što podignu kredite", rekao je Petrović za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, onima koji ovdje žive, a nisu stambeno zbrinuti, a pogotovo porodicama gdje dvoje rade, sigurno se više isplati kupiti stan nego plaćati kiriju, odnosno stanovati privatno.

"Rata je u takvim situacijama skoro jednaka dažbinama za stanarinu. Sigurno je da postoji opravdanje i računica da se ide u kredit i kupi svoj stan, nego da se bude podstanar", rekao je Petrović.

Prema iskustvima statističara, kada je riječ o cijeni stanova, na nju dominantno utiče nekoliko faktora.

"Lokacija zgrade i kvalitet gradnje su dva osnovna faktora koja utiču na prosječnu cijenu u svim gradovima, što naročito treba imati u vidu kada je riječ o višoj ili nižoj prosječnoj cijeni u pojedinim tromjesečjima", rekli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

I zaista, došlo je i do povećane potražnje. Naime, broj prodatih završenih novih stanova u Republici Srpskoj u drugom tromjesečju 2021. godine veći je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine za 11,2 odsto.

"Prosječna cijena prodatih novih stanova u drugom tromjesečju 2021. godine u odnosu na drugo tromjesečje 2020. godine viša je za 8,1 odsto i u odnosu na prosječnu cijenu prodatih novih stanova u 2020. godini viša je za sedam procenata", naveli su iz Republičkog zavoda za statistiku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik