Ljeti kupce nekretnina zanima obala

Bez autora
Jul 17 2011

Cijene poslovnih prostora su u lipnju, kako se i očekivalo, u kontinentalnom dijelu pale, dok su zahvaljujući turističkoj sezoni na obali porasle te dalje rastu. Kako se zahuktava turistička sezona i dolazi sve veći broj stranih turista, i cijene prostora rastu, a novi, većinom ugostiteljski objekti na obali niču kao "gljive poslije kiše". Gledano za cijelu Hrvatsku, prema podacima portala Crozilla.com, lipanj je donio povećanje cijena najma i prodaje poslovnih prostora, te su cijene najma u odnosu na veljaču porasle za 11,7 posto, dok su prodajne cijene poslovnih prostora zabilježile rast od 7,6 posto u odnosu na veljaču. Na Jadranu su, pak, najmovi poslovnih prostora u gradovima porasli za 14,3 posto, dok su prodajne cijene porasle za 10,7 posto. Najveći porast cijene najma poslovnog prostora na obali bilježi riječko područje, gdje su se cijene najma od veljače čak udvostručile te je njihova trenutačna cijena 15,7 eura po četvornome metru. Kako smo doznali i u HGK-u, cijene najma mogle bi i dalje rasti.

Ljeti kupce nekretnina zanima obalaCijene poslovnih prostora su u lipnju, kako se i očekivalo, u kontinentalnom dijelu pale, dok su zahvaljujući turističkoj sezoni na obali porasle te dalje rastu. Kako se zahuktava turistička sezona i dolazi sve veći broj stranih turista, i cijene prostora rastu, a novi, većinom ugostiteljski objekti na obali niču kao »gljive poslije kiše«.

Gledano za cijelu Hrvatsku, prema podacima portala Crozilla.com, lipanj je donio povećanje cijena najma i prodaje poslovnih prostora, te su cijene najma u odnosu na veljaču porasle za 11,7 posto, dok su prodajne cijene poslovnih prostora zabilježile rast od 7,6 posto u odnosu na veljaču.

Na Jadranu su, pak, najmovi poslovnih prostora u gradovima porasli za 14,3 posto, dok su prodajne cijene porasle za 10,7 posto. Najveći porast cijene najma poslovnog prostora na obali bilježi riječko područje, gdje su se cijene najma od veljače čak udvostručile te je njihova trenutačna cijena 15,7 eura po četvornome metru. Kako smo doznali i u HGK-u, cijene najma mogle bi i dalje rasti. Velik broj poslovnih prostora na pulskom području već je iznajmljen, no neki su se poduzetnici odlučili i na kupnju poslovnog prostora jer im je cijena pala za oko 5 posto, te je za četvorni metar u lipnju trebalo izdvojiti 1617 eura.

Splitsko i zadarsko područje također bilježe rast cijena najma poslovnih prostora. Naime, cijene najma poslovnih prostora u Splitu porasle su za 20,5 posto, pa je prosječna oglašavana mjesečna cijena iznosila 10 eura po četvornome metru. Zadarsko područje je zabilježilo rast najma poslovnih prostora za 6,9 posto više nego u veljači, te je tijekom lipnja iznosio 13,9 eura po kvadratu. Cijene najma poslovnih prostora u Zagrebu od ožujka do lipnja porasle su za zanemarivih 1 posto i popele se na 10,1 euro po četvornome metru. Cijene po kojima se prodaju poslovni prostori pale su za 2,8 posto, te je u lipnju za metar četvorni poslovnog prostora trebalo izdvojiti u prosjeku 1976 eura. Cijene, pak, najma zagrebačkih lokala pale su za 4 posto, te iznose 14,4 eura po kvadratu, dok je njihova prodajna cijena tijekom lipnja iznosila 1685 eura po kvadratu.

Što se tiče zagrebačkih skladišta, cijene najma su porasle, dok su prodajne cijene pale. Tako su od veljače do lipnja prodajne cijene kvadrata skladišta pale za 1,06 posto, na 1307 eura. Cijene najma skladišta porasle su na 4,6 eura po četvornome metru. Potražnja za poslovnim prostorima (većinom ureda i ordinacija), prema podacima portala Crozilla.com, najviše se primijetila na području Zagreba, Splita, Crikvenice te Cresa i Malog Lošinja. Skladišta su se, pak, najviše potraživala na području Zagreba, te Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije.

Treba istaknuti da su i strani posjetitelji portala pokazali veliki interes za poslovne prostore, i to najviše za zagrebačko područje te za Splitsko-dalmatinsku, Istarsku i Primorsko-goransku županiju, naročito mjesta Split, Novigrad te Cres i Mali Lošinj. Najveći broj stranih posjetitelja koji su u lipnju bili zainteresirani za najam, odnosno kupnju poslovnog prostora bili su iz SAD-a, Njemačke, BiH, Slovenije, Švicarske te Austrije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik