Manje zakupnine već od 1. oktobra

Bez autora
Sep 20 2010

Javno preduzeće „Poslovni prostor Palilula” u Beogradu ima najbolji procenat naplate zakupnina za prostore koji su u vlasništvu opštine, koji prelazi 95 odsto. Jedno je od retkih preduzeća koje je na svojoj opštini rešilo problem parazakupaca, odnosno oni koji su „na papiru” zakupili objekte u njemu i rade, a ne izdaju ga drugom, što je čest slučaj u ostalim opštinama. Međutim, ima još puno prostora za napredak, potrebno je izgraditi objekte uz lokalna groblja, na ulicama, uz pijace, čime bi se suzbila nelegalna prodaja i smanjio komunalni nered. U protekle dve godine krenulo se u odlučnu akciju suzbijanja nezakonitog zakupa prostora, ispražnjeni su svi prostori koje je zakupila jedna firma, a izdaje ga za veću sumu nekom drugom zakupcu. Od oko 380 postojećih ugovora, njih desetak je bilo nezakonito, što je uspešno rešeno.

Manje zakupnine već od 1. oktobraJavno preduzeće „Poslovni prostor Palilula” u Beogradu ima najbolji procenat naplate zakupnina za prostore koji su u vlasništvu opštine, koji prelazi 95 odsto.

Jedno je od retkih preduzeća koje je na svojoj opštini rešilo problem parazakupaca, odnosno oni koji su „na papiru” zakupili objekte u njemu i rade, a ne izdaju ga drugom, što je čest slučaj u ostalim opštinama. Međutim, ima još puno prostora za napredak, potrebno je izgraditi objekte uz lokalna groblja, na ulicama, uz pijace, čime bi se suzbila nelegalna prodaja i smanjio komunalni nered.

Kako je na teritoriji Palilule rešen problem parazakupaca?

- U protekle dve godine smo krenuli u odlučnu akciju suzbijanja nezakonitog zakupa prostora, ispraznili smo sve prostore koje je zakupila jedna firma, a izdaje ga za veću sumu nekom drugom zakupcu. Od oko 380 postojećih ugovora, njih desetak je bilo nezakonito, što smo uspešno rešili. U svakom novom ugovoru na sve načine pokušavamo da se ogradimo od takvih mogućnosti.
 
Da li su cene zakupa previsoke u ovo vreme krize? Koliko novca se godišnje zaradi od izdavanja prostora?

- Od 1. oktobra zakup poslovnih prostora biće umanjen za pet odsto, zbog ekonomske situacije. Sav prihod od zakupa, što godišnje iznosi oko 120 miliona dinara, ide u opštinski budžet, od toga se sedam odsto izdvaja u gradsku kasu.

Ta sredstva koriste se za investiranje projekata. Druga vrsta prihoda je od pijaca, pijačnih skupova, tezgi i iznosi oko 17 miliona dinara i to nam služi za troškove samog preduzeća i omogućava nam da višak ulažemo u razvoj. Naša ideja je da taj novac ne bude zamrznut, već da širimo delatnosti i u budućnosti realizujemo mnoštvo ideja.

Koje investicije ste realizovali?

- Na poslednjoj stanici autobusa 16 i 23 na Karaburmi, otvorili smo skupove pijačnih tezgi, odnosno manju pijacu. Sa tih 80 tezgi rešili smo veliki deo divlje prodaje sa kutija, pijaca je asfaltirana, osvetljena, prekrivena, postavljeni su frižideri i rashladne vitrine za prodavce prehrambenih proizvoda. Više nema prodaje sa kamiona. Rešili smo komunalni nered, unapredili smo samu prodaju, a građani su dobili bolje uslove za kupovinu. To smo isto uradili u Kotežu. Ovo naselje je bilo zapostavljeno i građani su morali da idu ili u Borču, ili na desnu obalu Dunava na pijacu.

Tu smo otvorili 100 tezgi. Isto smo uradili u Višnjičkoj banji, koja je prerasla u veliko naselje i to je bila potreba. Ove i sledeće godine ćemo rešiti komunalni nered na ulazu u groblja Lešće i Zbeg, tako što ćemo postaviti po pet objekata za prodaju cveća i sveća. Naravno, ne možemo da rešimo sve komunalne probleme na Paliluli, ali idemo korak po korak.
 
Šta se od tih investicija finansira iz opštinske kase?

- Primera radi, izgradnja pijace u Kotežu koštala je 6,5 miliona dinara, a milion je izdvojila Opština. Kiosci na Lešću koštaće 4,5 miliona, a Opština je dala 800.000 dinara. To znači da gotovo sve sami finansiramo i to je naša strategija za ubuduće. Moram da najavim da ćemo po istom principu graditi sportsku halu u Padinskoj skeli, koja će biti predata nama na upravljanje.

Na koji način vršite naplatu? Procenat naplate zakupnina poslovnih prostora u Gradu ne prelazi 80 odsto, dok je na teritoriji Palilule 95.

- Ne dopuštamo da dugovanja postanu velika, jer onda nisu problem, već su nenaplativa. Problem je kad neko duguje dve kirije i to tada treba rešiti. Mi nemamo druge mere represije, već smo u slučaju sudskog procesa, koji traju izuzetno dugo, samo jedna strana u sporu. Od 2007. godine, naplata nam ne pada ispod 95 odsto, to u praksi znači ako je prihod 120 miliona, mi godišnje naplatimo 115. Najmanje probleme imamo sa starim zakupcima, pojedinim restoranima, frizerskim salonima. Ipak, na naplatu utiče i naš trud. Svakom zakupcu ispostavljamo fakturu „na ruke”, odnosimo se vrlo prijateljski prema svima, držimo sve pod kontrolom i što je najbitnije svakodnevno smo na terenu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik