Ministarstvo stambene politike KS-a uskoro će raspisati javni poziv: Mladima prilika za jeftinu kupovinu stana

Bez autora
Nov 02 2014

Drugi javni poziv za investitore koji su zainteresovani za projekt rješavanja stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana u Kantonu Sarajevo završen je. Kako nam je kazao Čedomir Lukić, ministar stambene politike KS-a u ostavci, pristiglo je nekoliko prijava. Naredne sedmice trebali bismo na sjednici Vlade KS-a pripremiti sporazum kako bismo mogli sa investitorima potpisivati ugovore da bismo nakon toga mogli raspisati javni poziv za korisnike. Vjerujem da će ovaj aktuelni saziv Vlade KS-a uspjeti realizovati ovaj projekt kako bi buduće kolege mogle dalje pratiti realizaciju kupoprodaje stanova, rekao je Lukić.

Ministarstvo stambene politike KS-a uskoro će raspisati javni poziv: Mladima prilika za jeftinu kupovinu stanaDrugi javni poziv za investitore koji su zainteresovani za projekt rješavanja stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana u Kantonu Sarajevo završen je. Kako nam je kazao Čedomir Lukić, ministar stambene politike KS-a u ostavci, pristiglo je nekoliko prijava.

Finansijsko učešće

- Naredne sedmice trebali bismo na sjednici Vlade KS-a pripremiti sporazum kako bismo mogli sa investitorima potpisivati ugovore da bismo nakon toga mogli raspisati javni poziv za korisnike. Vjerujem da će ovaj aktuelni saziv Vlade KS-a uspjeti realizovati ovaj projekt kako bi buduće kolege mogle dalje pratiti realizaciju kupoprodaje stanova, rekao je Lukić. Radi se o projektu Ministarstva stambene politike i Vlade KS-a kojim se u trenucima ekonomske krize i smanjenog obima prodaje stanova na tržištu pronalazi novi model koji omogućava mladim da pod povoljnijim uslovima osiguraju krov nad glavom. U pitanju je specifičan način prikupljanja sredstava kroz desetogodišnji zakup stana iz kojeg bi se dio sredstava izdvajao za otkup spomenutog stana, te uz finansijsko učešće Vlade KS-a u iznosu od 10 posto od kupoprodajne vrijednosti stana, a maksimalno do 10.000 KM. Na ovaj način mladim ljudima omogućilo bi se da u periodu zakupa stana sakupe značajan dio sredstava važnih za njegovu konačnu kupovinu.

Notarski ugovor

- Ako bi se, naprimjer, za adekvatan stan koji će biti u ponudi na nekoj lokaciji podstanarstvo plaćalo 300 KM, od investitora će biti zatraženo da taj zakup kupcu umanji za 20 posto. U ovom slučaju kupac će mjesečno za zakup izdvajati 240 KM. Uz ovaj iznos će biti u obavezi istovremeno izdvajati i najmanje 150 KM mjesečno za otkup stana, s tim da ovaj iznos voljom kupca može biti i veći ukoliko želi što prije otplatiti stan, istakao je ministar Lukić.

Pojedinosti vezane za kupoprodajni ugovor između kupca i investitora biće regulisane notarskim ugovorom. Investitori i korisnici neće biti u mogućnosti da na bilo koji način prevare jedni druge.

- Sa investitorom će se odmah utvrditi cijena stana i potvrda da stan ne može prodati nikome drugom osim korisniku sa kojim potpiše notarski ugovor, jer na taj način osiguravamo korisnika. A korisnik neće biti u mogućnosti da uradi bilo kakve malverzacije jer će u slučaju takvih pokušaja ostati bez sredstava koja je ulagao i koja je dala Vlada KS-a. Tako da će to istovremeno biti garancija investitoru da će korisnik otkupiti stan, ali i korisniku da investitor taj stan neće moći prodati drugom, osim u slučaju odustajanja, naveo je Lukić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik