Ministarstvo turizma: Izdavanje građevinskih dozvola ne predstavlja biznis barijeru

Bez autora
Jun 18 2012

Izdavanje građevinskih dozvola i urbanističkih planova ne predstavlja biznis barijeru u našoj zemlji iz razloga što je za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova potrebno 45 dana, a za izdavanje građevinske dozvole 60 dana, što znači da ukupna procedura traje 105 dana od dana podnošenja zahtjeva, pod uslovom da je uz zahtjev podnešena sva potrebna dokumentacija, saopštila je PR služba Ministarstva održivog razvoja i turizma. Resorno ministarstvo pojasnilo je da je u cilju pojednostavljenja procedura i skraćenja rokova, kao i u cilju unapređenja poslovanja donijet Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata. Tim zakonom uveden je sistem „jednog šaltera“, koji podrazumijeva da organ nadležan za izdavanje građevinske dozvole, službenim putem, pribavlja uslove neophodne za izradu tehničke dokumentacije, odnosno potrebne saglasnosti za dobijanje građevinske dozvole...

Ministarstvo turizma: Izdavanje građevinskih dozvola ne predstavlja biznis barijeruIzdavanje građevinskih dozvola i urbanističkih planova ne predstavlja biznis barijeru u našoj zemlji iz razloga što je za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova potrebno 45 dana, a za izdavanje  građevinske  dozvole 60 dana, što znači da ukupna procedura traje 105 dana od dana podnošenja zahtjeva, pod uslovom da  je  uz  zahtjev podnešena  sva  potrebna dokumentacija, saopštila je PR služba Ministarstva održivog razvoja i turizma reagujući na tekst pod naslovom „Građevinska dozvola najveća biznis barijera“ objavljenom u našem listu.

Resorno ministarstvo pojasnilo je da je u cilju pojednostavljenja procedura i skraćenja rokova, kao i u cilju unapređenja poslovanja donijet Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

- Tim zakonom uveden je sistem „jednog  šaltera“, koji podrazumijeva da organ nadležan za izdavanje građevinske  dozvole, službenim putem, pribavlja  uslove neophodne za izradu tehničke dokumentacije, odnosno  potrebne saglasnosti za dobijanje građevinske dozvole. Na taj način stranka se oslobađa „pobočnih“ procedura  pribavljanja tehničkih uslova, odnosno saglasnosti kod nadležnih organa (elektrodostribucija, vodovod,  elektronske komunikacije i dr). Na osnovu gore navedenog može se zaključiti da izdavanje građevinskih dozvola  ne predstavlja najveću biznis barijeru u našoj zemlji, jer je kroz izmjenu Zakona i uvođenje principa „jednog šaltera“ smanjen broj procedura sa 14 na svega 2 procedure. Takođe, na ovaj način uspostavljen je sistem u kome investitor ima kontakt samo sa jednim organom, nadležnim za poslove izdavanja građevinske dozvole, odnosno UTU-a, što znatno doprinosi borbi protiv korupcije, kao i ukupnoj efikasnosti rada uprave, ističe se u saopštenju PR službe Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik