Na šalteru 300.000 zahteva

Bez autora
Mar 21 2010

Lokalne samouprave će u narednom periodu imati pune ruke posla, jer ih čeka više od 800.000 predmeta za legalizaciju bespravno podignutih objekata. Od toga, 568.000 zahteva podneto je po ranije važećim zakonima, a rešeno je manje od 20 odsto. U poslednjih šest meseci, po novom Zakonu o planiranju i izgradnji, opštinama je, prema prvim procenama, pristiglo još minimum 300.000 prijava. Podaci o broju novih zahteva slivaju se u Ministarstvo za prostorno planiranje, a konačna cifra nelegalnih objekata mogla bi da bude poznata već u ponedeljak. Samo u Beogradu vlasnici su na šalterima prijavili 111.018 nelegalnih zdanja, a u 45 lokalnih samouprava na teritoriji Vojvodine novih je oko 70.000 zahteva. U Nišu je predato oko 23.000, Čačku oko 16.000, Kragujevcu 13.600, Požarevcu 13.658, Smederevu 8.500... U velikim gradovima prijavljeno je više od 90 odsto “divljih objekata”, od kojih će, kako se očekuje, oko 95 procenata biti i legalizovano.

Na šalteru 300.000 zahtevaLokalne samouprave će u narednom periodu imati pune ruke posla, jer ih čeka više od 800.000 predmeta za legalizaciju bespravno podignutih objekata.

Od toga, 568.000 zahteva podneto je po ranije važećim zakonima, a rešeno je manje od 20 odsto. U poslednjih šest meseci, po novom Zakonu o planiranju i izgradnji, opštinama je, prema prvim procenama, pristiglo još minimum 300.000 prijava. Podaci o broju novih zahteva slivaju se u Ministarstvo za prostorno planiranje, a konačna cifra nelegalnih objekata mogla bi da bude poznata već u ponedeljak.

Samo u Beogradu vlasnici su na šalterima prijavili 111.018 nelegalnih zdanja, a u 45 lokalnih samouprava na teritoriji Vojvodine novih je oko 70.000 zahteva. U Nišu je predato oko 23.000, Čačku oko 16.000, Kragujevcu 13.600, Požarevcu 13.658, Smederevu 8.500... U velikim gradovima prijavljeno je više od 90 odsto “divljih objekata”, od kojih će, kako se očekuje, oko 95 procenata biti i legalizovano.

- Još nemamo tačnu cifru koliko je podneto prijava i svakako ne želim da iznosim u javnost procene, a definitivne podatke očekujem u utorak - kaže, za “Novosti”, Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje.

- Ono što mogu da kažem, a na osnovu razgovora sa predstavnicima opština, ogromna većina nelegalnih objekata ušla je u postupak legalizacije. Sada sve zavisi od lokalnih samouprava, pre svega, od njihovih cenovnika za legalizaciju.

Neke su čak podigle cene i jasno im je rečeno da ovaj postupak ne treba da se koristi za punjenje opštinske kase.

Apelujem da se cene prilagode realnim uslovima, u protivnom, suočiće se sa neuspehom legalizacije, zašta će snositi političku odgovornost. Takođe, apelujem na opštine da se dobro organizuju jer čeka ih ozbiljan posao.

Mnogim vlasnicima nelegalnih objekata već stižu obaveštenja iz opština da dopune dokumentaciju. Jer, većina je podnosila samo zahteve bez neophodnih papira. Za dopunu imaju rok od 60 dana, a ako do tada ne dostave traženu dokumentaciju, zahtev za legalizaciju biće odbijen.

Kada objekat ispunjava uslove za legalizaciju, opština će dostaviti vlasniku takvo obaveštenje, sa tačnom cifrom koju treba da plati na ime naknade za uređenje zemljišta. Vlasnici kuća i stanova do 100 kvadrata imaju pravo na popust od 60 odsto, ukoliko sa nadležnom direkcijom za zemljište potpišu ugovor do kraja godine. Objekti, za koje u zakonom predviđenom roku nije podnet zahtev za legalizaciju, i ona zdanja koja ne mogu da dobiju papire, kandidati su za rušenje. Dok objekti ne budu uklonjeni, vlasnici će plaćati duplo veći iznos poreza na imovinu.

Kandidati za rušenje

Objekti koji su izgrađeni na nepovoljnom zemljištu (klizište, močvarno tlo...), od materijala koji ne obezbeđuju trajnost i sigurnost, ako su sazidani na planiranim infrastrukturnim koridorima ili u zaštićenim zonama, neće moći da budu legalizovani.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik