Najveći poduhvat stambene izgradnje u poslednjih 30 godina

Bez autora
Jul 13 2011

Projekat izgradnje naselja na prostoru nekadašnje kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” u Beogradu predstavlja najveći poduhvat stambene izgradnje u Srbiji u poslednjih trideset godina. Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković danas je prilikom obilaska radova na lokaciji nekadašnje kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” sa ministrom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliverom Dulićem izjavio da je ideja za izgradnju tog naselja nastala iz zaključka Vlade Srbije da se pomogne građevinskoj industriji koja je bila pogođena krizom. Na izgradnji naselja na mestu nekadašnje kasarne angažovano je oko 30.000 ljudi, među kojima su oni koji obavljaju građevinske radove, kao i zaposleni u pratećim industrijama. Kada se tome doda još 247 gradilišta koja su trenutno aktivna, ili će to uskoro biti, posao će imati 80.000 građevinskih radnika. Na prostoru nekadašnje kasarne u toku je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa sa 4.578 stanova i 163 lokala. Sredstva za izgradnju obezbeđena su iz programa Vlade Srbije za podsticaj masovne stanogradnje.

Najveći poduhvat stambene izgradnje u poslednjih 30 godinaProjekat izgradnje naselja na prostoru nekadašnje kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” u Beogradu predstavlja najveći poduhvat stambene izgradnje u Srbiji u poslednjih trideset godina.

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković danas je prilikom obilaska radova na lokaciji nekadašnje kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” sa ministrom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliverom Dulićem izjavio da je ideja za izgradnju tog naselja nastala iz zaključka Vlade Srbije da se pomogne građevinskoj industriji koja je bila pogođena krizom.

Na izgradnji naselja na mestu nekadašnje kasarne angažovano je oko 30.000 ljudi, među kojima su oni koji obavljaju građevinske radove, kao i zaposleni u pratećim industrijama. Kada se tome doda još 247 gradilišta koja su trenutno aktivna, ili će to uskoro biti, posao će imati 80.000 građevinskih radnika

Na prostoru nekadašnje kasarne u toku je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa sa 4.578 stanova i 163 lokala. Sredstva za izgradnju obezbeđena su iz programa Vlade Srbije za podsticaj masovne stanogradnje.

Očekuje se da će radovi biti završeni pre roka, a da će početkom naredne godine već biti useljeni prvi stanari. Cena kvadrata kretaće se između 1.250 i 1.290 evra, što je jedna od najnižih cena, posebno imajući u vidu kvalitet gradnje.

Investitor projekta je Građevinska direkcija Srbije, a deo stanova biće namenjen za rešavanje stambenih problema pripadnika Vojske Srbije.

Može se očekivati da će prodaja stanova u ovom naselju imati uticaj na generalnu stabilizaciju cena na tržištu. U slučaju da tražnja za subvencionisanim stambenim kreditima premaši iznose koji su za to predviđeni, u budžetu će biti obezbeđena dodatna sredstva i svi koji zadovoljavaju uslove moći će da ih koriste.

Vlada Srbije nakon povećanja učešća za stambene kredite na 20 posto prati da li ta mera ima uticaj na kretanje broja kredita. Ako se u naredna dva do tri meseca pokaže da su ti krediti ugroženi, ponovo će se razgovarati sa predstavnicima Narodne banke Srbije (NBS) o toj meri. Kada budu postojali odgovarajući podaci, ako bude bilo potrebe, biće otvoreni razgovori sa centralnom bankom. Građani imaju mogućnost da uzmu i subvencionisane stambene kredite na koje se mera NBS ne primenjuje i učešće je i dalje deset posto.

U prvom kvartalu ove godine zabeležen je rast građevinske industrije, a Srbija je, posle dve godine krize, jedina zemlja na Balkanu koja beleži rast u tom sektoru. Takođe, ove godine je 60 posto više ugovorenih radova u odnosu na isti period prošle godine, što je najviše rezultat intervencija Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik