Napredak građevinske industrije

Bez autora
Jul 06 2011

Zakon o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize doneo je prve rezultate, a primanja i broj ugovorenih poslova u prva četiri meseca ove godine veći su nego u istom periodu prošle godine. Posla ima u velikim infrastrukturnim projektima, ali je, zbog povećanog učešća, smanjeno interesovanje građana za kupovinu stanova. Zakonom o podsticanju građevinske industrije angažuju se domaći kapaciteti i ubrzavaju procedure. Rezultati su najvidljiviji u visokogradnji, primarnoj građevinskoj industriji i finalnoj proizvodnji. Preduzeće "Putevi Užice" u poslednje dve godine zahvaljujući izgradnji infrastrukture u državi na koridorima 10,11, a isto tako i zahvaljujući četiri posla koje su dobili uspelo je da zaposli još 400 ljudi. Država je pokrenula stanogradnju u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. U ovom trenutku spremno je preko milion i 300 hiljada stanova za debelu rekonstrukciju, a to je angažovanje velikog broja zanatlija i građevinske industrije.

Napredak građevinske industrijeU uslovima ekonomske krize Zakon o podsticanju građevinske industrije doneo je prve rezultate. Posla ima u velikim infrastrukturnim projektima, ali je, zbog povećanog učešća, smanjeno interesovanje građana za kupovinu stanova.

Zakon o podsticanju građevinske industrije u uslovima ekonomske krize doneo je prve rezultate, a primanja i broj ugovorenih poslova u prva četiri meseca ove godine veći su nego u istom periodu prošle godine.

Posla ima u velikim infrastrukturnim projektima, ali je, zbog povećanog učešća, smanjeno interesovanje građana za kupovinu stanova.

Zakonom o podsticanju građevinske industrije angažuju se domaći kapaciteti i ubrzavaju procedure. Rezultati su najvidljiviji u visokogradnji, primarnoj građevinskoj industriji i finalnoj proizvodnji.

Generalni direktor "Putevi Užice" Milan Bojović kaže da je ta firma u poslednje dve godine zahvaljujući izgradnji infrastrukture u državi na koridorima 10,11, a isto tako i zahvaljujući četiri posla koje su dobili uspela da zaposli još 400 ljudi.

Država je pokrenula stanogradnju u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Goran Rodić, iz Privredna komora Srbije, kaže da je u ovom trenutku spremno preko milion i 300 hiljada stanova za debelu rekonstrukciju, a to je angažovanje velikog broja zanatlija i građevinske industrije.

"Potencijalno, to su to veliki poslovi. To je šansa za mlade ljude da se školuju, da krenu u takva zanimanja koja su našu zemlju proslavila", kaže Rodić.

Od januara do aprila ove godine, u poređenju sa istim periodom 2010. godine, vrednost izvedenih radova povećana je za više od 30 odsto, a ugovorenih poslova za gotovo 60 odsto.

Međutim, za gotovo isto toliko, prema izdatim građevinskim dozvolama, smanjen je broj stanova. Verovatno i zbog povećanog učešća za kupovinu stanova.

Oliver Dulić, ministar prostornog planiranja, kaže da će Vlada Srbije doneti kontra meru kojom će obezbediti da se poveća mogućnost subvencionisanih stambenih kredita i da na neki način kompenzuje činjenicu da je u Srbiji od prvog jula nemoguće dobiti kredit bez 20 odsto učešća.

Prvi put posle dužeg vremena, građevinarstvo, koje angažuje 52 industrijske grane, beleži napredak. Ipak, mnogo toga zavisi i od dešavanja u svetskoj ekonomiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik