Naslednici traže od države da im vrati oduzetu imovinu

Bez autora
Aug 30 2011

Naslednici rehabilitovanih osoba, koji su u montiranim postupcima nepravedno osuđeni posle Drugog svetskog rata, očekuju da će im oduzeta imovina biti vraćena u potpunosti i kažu da neće prihvatiti nikakva obeštećenja u vidu državnih obveznica kako je predviđeno izmenama Zakona o rehabilitaciji, koji u septembru treba da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije. Iz Ministarstva pravde poručuju da će konfiskovana imovina rehabilitovanim biti vraćena na osnovu Zakona o restituciji koji predviđa povraćaj imovine u naturalnom obliku ili obeštećenje. Pravo na povraćaj imovine imaju samo oni sa pravosnažnim presudama koje potvrđuju pravo na rehabilitaciju. Do sada je doneto 1.480 takvih pravosnažnih presuda, dok još oko 800 postupaka čeka na sudski ishod. Ovo je najbrži put da se ispravi nepravda i jasno je preciziran period za koji je moguće tražiti pravo na rehabilitaciju. On se odnosi na vreme od oslobađanja svakog grada pojedinačno od okupatora u Drugom svetskom ratu pa sve do 22. januara 2001. godine kada je formirana prva demokratska vlada. Samo lica koja budu imala pravosnažnu presudu mogu imati pravo na rehabilitaciju i povraćaj imovine.

Naslednici traže od države da im vrati oduzetu imovinuNaslednici rehabilitovanih osoba, koji su u montiranim postupcima nepravedno osuđeni posle Drugog svetskog rata, očekuju da će im oduzeta imovina biti vraćena u potpunosti i kažu da neće prihvatiti nikakva obeštećenja u vidu državnih obveznica kako je predviđeno izmenama Zakona o rehabilitaciji, koji u septembru treba da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije.

Iz Ministarstva pravde poručuju da će konfiskovana imovina rehabilitovanim biti vraćena na osnovu Zakona o restituciji koji predviđa povraćaj imovine u naturalnom obliku ili obeštećenje. Pravo na povraćaj imovine imaju samo oni sa pravosnažnim presudama koje potvrđuju pravo na rehabilitaciju. Do sada je doneto 1.480 takvih pravosnažnih presuda, dok još oko 800 postupaka čeka na sudski ishod.

Međutim, Bogdan Veljković, naslednik Vojislava Veljkovića, kaže da će, ukoliko država bude insistirala na obeštećenju, podneti žalbu Sudu u Strazburu.

- Na osnovu presuda o rehabilitaciji sigurno ćemo dobiti sporove - kaže Veljković.

I Nikola Tanurdžić iz Novog Sada, naslednik dveju bogatih predratnih porodica, Tanurdžića i Dunđerskih, kaže da umesto „državnih obveznica očekuje da mu se vrate nekretnine koje je nasledio“. 

- Uprkos našim zahtevima, mnoge nekretnine su prodate. To je slučaj sa hotelima “Vojvodina” i “Putnik” u Novom Sadu i dvorcima koje bi trebalo da nasledim od dede po majci - kaže Nikola Tanurdžić.

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, navodi da je ovo najbrži put da se ispravi nepravda i dodaje da je jasno preciziran period za koji je moguće tražiti pravo na rehabilitaciju.

- On se odnosi na vreme od oslobađanja svakog grada pojedinačno od okupatora u Drugom svetskom ratu pa sve do 22. januara 2001. godine kada je formirana prva demokratska vlada. Samo lica koja budu imala pravosnažnu presudu mogu imati pravo na rehabilitaciju i povraćaj imovine - rekao je Homen.

U SPO-u kažu da su spremni da glasaju za ovaj predlog zakona koji je stigao iz Ministarstva pravde.

- Ovakav predlog jeste put ka brzoj rehabilitaciji ljudi koji su izgubili sva prava i imovinu u lažnim procesima i živeli u strahu decenijama - kaže Aleksandar Jugović, potpredsednik SPO.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik