Nekretnine u zaleđu

Bez autora
Oct 26 2010

Čini se kako nikad prije kao sada nije bio tako velik izbor nekretnina (građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, kuća, vila, vikendica, hotela, jahti, gotovih projekata…) na području Dalmatinske zagore, Makarske rivijere te okolice Omiša. Cijena im je tijekom dvije protekle godine recesije znatno pala, posebice kamenim kućama, stanovima i građevinskom zemljištu. Primjerice, sada se u poduzetničkim zonama zagorskog dijela Splitsko-dalmatinske županije od Vrlike do Vrgorca (Kosora, Prisika 2, Dicmo, Kukuzovac, Čaporice, Podi) cijena kreće od 10 za Kosoru do 146 kuna za Kukuzovac po metru četvornom. Kupoprodajna cijena je nešto viša u novom imotskom stambenom naselju Gaj, gdje se metar četvorni građevinskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji prodaje između 35 i 40 eura. Naime, gradnjom autoceste kroz Zabiokovlje, probijanjem biokovskog tunela i uređenjem poduzetničkih zona na vrijednosti su dobile i nekretnine na potezu Imotski - prometni čvor autoceste u Zagvozdu, naročito uz trasu buduće brze ceste na lijevoj obali Vrljike, zatim kroz imotska Poljica, ali i krš na širem području.

Nekretnine u zaleđuČini se kako nikad prije kao sada nije bio tako velik izbor nekretnina (građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, kuća, vila, vikendica, hotela, jahti, gotovih projekata…) na području Dalmatinske zagore, Makarske rivijere te okolice Omiša.

Cijena im je tijekom dvije protekle godine recesije znatno pala, posebice kamenim kućama, stanovima i građevinskom zemljištu. Primjerice, sada se u poduzetničkim zonama zagorskog dijela Splitsko-dalmatinske županije od Vrlike do Vrgorca (Kosora, Prisika 2, Dicmo, Kukuzovac, Čaporice, Podi) cijena kreće od 10 za Kosoru do 146 kuna za Kukuzovac po metru četvornom. Kupoprodajna cijena je nešto viša u novom imotskom stambenom naselju Gaj, gdje se metar četvorni građevinskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji prodaje između 35 i 40 eura.

Naime, gradnjom autoceste kroz Zabiokovlje, probijanjem biokovskog tunela i uređenjem poduzetničkih zona na vrijednosti su dobile i nekretnine na potezu Imotski - prometni čvor autoceste u Zagvozdu, naročito uz trasu buduće brze ceste na lijevoj obali Vrljike, zatim kroz imotska Poljica, ali i krš na širem području. Za kupce su i dalje privlačne stare kamene kuće zbog ambijenta te infrastrukture, poput one u Imotskom nadomak Modrog jezera, površine 120 četvornih metara kao i još 450 kvadrata' zemljišta, koja se prodaje za 80.000 eura.

Sličnih je objekata mnogo, primjerice u Zadvarju gdje se jedna kuća prodaje za 80.000 eura, a kamena kuća u Prološcu, površine 300 i zemljišta 1600 kvadrata, nudi se za 290.000 eura. U tom se mjestu prodaju i stambeni prostori prema povoljnim cijenama, kao i u Poljicima gdje je cijena 720 četvornih metara građevinskog zemljišta 40.000 eura. U Vileničinoj dragi na južnoj strani Imotskog, na građevinskom zemljištu površine 4500 četvornih metara pet parcela prodaje se za oko 140.000 eura.

Građevinsko zemljište u Glavini Donjoj uz prometnicu, veličine 1860 kvadrata, nudi se po cijeni od 37.200 eura. Metar četvorni poslovnog zemljišta uz cestu Imotsko - Kamenmost može se kupiti po cijeni od 60 eura, dok metar četvorni stambenog prostora u novogradnji usred Imotskog stoji 1000 eura.

»Mogu se pohvaliti i većim prodanim nekretninama prije nekoliko mjeseci u cijeloj Hrvatskoj gdje djeluje agencija 'Ajduk' iz Kamenmosta. Nedavno je jadan Poljak iz Varšave na Pelješcu kupio građevinsko zemljište od 380 četvornih metara s kompletnom infrastrukturom, u blizini mora, koju je platio 83.000 eura. Sve smo obavili u jednom danu - papire i isplatu prodavatelju. Imamo još lijepih primjera takvog posredovanja, a uskoro će ih biti još više širenjem poslovanja moje agencije te nakon izlaska iz krize. Interes naših povratnika iz inozemstva i stranaca za kupnju nekretnina je svakim danom izraženiji. U tome su najagilniji bogati Danci, Šveđani, Norvežani, Švicarci koji su uvelike zainteresirani i za kupnju stanova površine od 60 do 70 četvornih metara s velikom terasom i pogledom na more.

Takvi se stanovi najviše traže u Promajni, Tučepima, Podgori te u Omišu i okolici«, rekao je Vjesniku Željko Ajduk. Dodaje da na adresu njegove agencije svakim danom pristižu upiti kupaca za kupnju građevinskog i poljoprivrednog zemljišta te kamenih kuća na području Dalmatinske zagore. Povratnici iz inozemstva u rodnom kraju kupuju građevinske parcele u novom stambenom gradskom naselju nadomak Modrog jezera gdje su pojedinačne parcele od 450 do 680 četvornih metara. Prvi od svih lijepu prizemnicu nedavno je sagradio i opremio bračni par Kujundžić, Jadranka i Ratko. Na toj lokaciji s oko 20 zemljišta slijedi gradnja kuća, a u tijeku je prodaja 16 građevinskih parcela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik