Neophodno javno-privatno partnerstvo u građevinskom sektoru

Bez autora
Nov 18 2010

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja donelo je odluku o tome da kroz zakon o komunalnim delatnostima propiše sve neophodne korake za javno-privatno partnerstvo u ovoj oblasti. To ministarstvo, ubrzo nakon usvajanja pomenutog zakonskog rešenja, koje bi trebalo da se nađe u parlamentu u decembru, ili paralelno sa njegovim donošenjem, doneće i zakon o javno-privatnom partnerstvu u građevinskom sektoru. Ovaj zakon je neophodno doneti zbog toga što postoje veliki kompleksi u starim fabrikama i kasarnama koji mogu poslužiti kao potencijalno građevinsko zemljište koje ne može da se iskoristi s obzirom na to da država nema dovoljno sredstava, a koja bi mogla da se obezbede uključivanjem privatnog sektora. Država ima dovoljno sredstava za dva velika projekta izgradnje jeftinih stanova – na prostoru bivše voždovačke kasarne “Četvrti juli” i na Novom Beogradu u naselju “Dr Ivan Ribar”, gde je u planu izgradnja 88.000 kvadrata, ali ne i za druge potencijalne lokacije.

Neophodno javno-privatno partnerstvo u građevinskom sektoruMinistarstvo životne sredine i prostornog planiranja donelo je odluku o tome da kroz zakon o komunalnim delatnostima propiše sve neophodne korake za javno-privatno partnerstvo u ovoj oblasti.

To ministarstvo, ubrzo nakon usvajanja pomenutog zakonskog rešenja, koje bi trebalo da se nađe u parlamentu u decembru, ili paralelno sa njegovim donošenjem, doneće i zakon o javno-privatnom partnerstvu u građevinskom sektoru.

Ovaj zakon je neophodno doneti zbog toga što postoje veliki kompleksi u starim fabrikama i kasarnama koji mogu poslužiti kao potencijalno građevinsko zemljište koje ne može da se iskoristi s obzirom na to da država nema dovoljno sredstava, a koja bi mogla da se obezbede uključivanjem privatnog sektora.

Država ima dovoljno sredstava za dva velika projekta izgradnje jeftinih stanova – na prostoru bivše voždovačke kasarne “Četvrti juli” i na Novom Beogradu u naselju “Dr Ivan Ribar”, gde je u planu izgradnja 88.000 kvadrata, ali ne i za druge potencijalne lokacije.

Privatnim investitorima biće ponuđeno da ulože novac i da se podele zone u kojima će cene stambenih kvadrata biti niže kako bi mogli da grade na tim lokacijama ono što je njima interesantno. Prema dostupnim podacima, samo u Beogradu više od 150.000 porodica nema rešeno stambeno pitanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik