(Ne)zaštićeni stanari

Bez autora
Oct 31 2011

U Udruženju korisnika stanova u privatnom vlasništvu kažu da ih je oko 10.000, a u Mreži za restituciju - tek nekoliko stotina. Ko je u pravu, možda pokažu rezultati popisa. Ono što je sigurno jeste da se ne nazire rešenje problemu na relaciji vlasnik - zaštićeni stanar. Lokalne samouprave, koje su za to nadležne, rešile su samo nekoliko desetina zahteva, a ni nedavno donet Zakon o restituciji ne nudi rešenje. Vlastimir Dedović iz Udruženja korisnika stanova u privatnom vlasništvu kaže da ideja koju su zastupali i koja je potpuno preneta iz zapadnih iskustava je da se omogući nosiocima stanarskog prava da otkupe stanove u kojima žive po netržišnim uslovima, a da ostatak do tržišne cene doplati država iz Fonda za restituciju. U Mreži za restituciju smatraju da nisu krivi ni vlasnici ni stanari, već neko treći ko taj problem treba i da reši. Rešenje ovog problema jeste da se konačno utvrdi odgovornost i da oni koji su bili u obavezi da to pitanje reše, a to su pre svega lokalne samouprave, a sada su dobile i potpuno svojinska ovlašćenja nad imovinom, tu svoju obavezu konačno i ispune. Pravni stručnjaci ocenjuju da se položaj onih koji su stanarsko pravo stekli u stanovima u privatnoj svojini, neće promeniti.

(Ne)zaštićeni stanariRešenje problema na relaciji vlasnik - zaštićeni stanar i dalje se ne nazire. Udruženje korisnika stanova u privatnom vlasništvu smatra da nosiocima stanarskog prava treba omogućiti da otkupe stanove po netržišnim uslovima. U Mreži za restituciju kažu da je neophodno utvrditi odgovornost.

U Udruženju korisnika stanova u privatnom vlasništvu kažu da ih je oko 10.000, a u Mreži za restituciju - tek nekoliko stotina. Ko je u pravu, možda pokažu rezultati popisa. Ono što je sigurno jeste da se ne nazire rešenje problemu na relaciji vlasnik - zaštićeni stanar.

Lokalne samouprave, koje su za to nadležne, rešile su samo nekoliko desetina zahteva, a ni nedavno donet Zakon o restituciji ne nudi rešenje.

Svakog dana Gordana Erić prolazi ulicom u kojoj ima stan od 150 metara kvadratnih, ali u njega ne može da uđe. U stanu žive zaštićeni podstanari, koji su poslednju kiriju od nepunih 4.000 dinara platili za april, odbijaju i da se presele u njen drugi stan, kao i sve druge opcije.

"Zaštićenim podstanarima nudila sam nekoliko rešenja, među kojima i da se presele u naš stan na drugoj lokaciji u Balkanskoj ulici, ali nisu prihvatili. Nudili smo im mogućnost da prodamo stan, oni nisu primali zainteresovane kupce", priča vlasnica stana Gordana Erić.

Porodica Simonović koja živi u strogom centru Beograda iščekuje iseljenje. Sud je poništio ugovor o zakupu koju su imali.

"Majka ima više od 80 godina i vrlo teško podnosi ovu pravnu nesigurnost da nešto što važi 50 godina, sada odjednom ne važi", kaže Mladen Simonović, zaštićeni stanar.

Otkup po netržišnim uslovima

Vlastimir Dedović iz Udruženja korisnika stanova u privatnom vlasništvu kaže da ideja koju su zastupali i koja je potpuno preneta iz zapadnih iskustava je da se omogući nosiocima stanarskog prava da otkupe stanove u kojima žive po netržišnim uslovima, a da ostatak do tržišne cene doplati država iz Fonda za restituciju.

U Mreži za restituciju smatraju da nisu krivi ni vlasnici ni stanari, već neko treći ko taj problem treba i da reši.

"Rešenje ovog problema jeste da se konačno utvrdi odgovornost i da oni koji su bili u obavezi da to pitanje reše, a to su pre svega lokalne samouprave, a sada su dobile i potpuno svojinska ovlašćenja nad imovinom, tu svoju obavezu konačno i ispune", kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Pravni stručnjaci ocenjuju da se položaj onih koji su stanarsko pravo stekli u stanovima u privatnoj svojini, neće promeniti.

"Kada je reč o stanovima koji su već u privatnoj svojini oni su isključeni iz restitucije i oni neće biti vraćeni ranijim vlasnicima makar da je taj stan ili zgrada svojevremeno bio nacionalizovan", kaže Zlatko Stefanović, profesor građanskog i privrednog prava.

Nešto je drugačija situacija sa stanarima koji su stanarsko pravo stekli u stanovima u društvenom ili državnom vlasništvu, a nisu ih otkupili. Takvi stanovi mogu biti vraćeni starim vlasnicima, ali se procenjuje da ih je manje od jedan odsto od ukupnog broja spornih stanova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik