Niče nova Budva slična Kanu

Bez autora
Jul 26 2011

Svečano otvaranje multifunkcionalnog kompleksa TQ Plaza u Budvi, veličine 48,5 hiljada kvadratnih metara planirano je na jesen. Projektovana vrijednost objekta je između 52 i 56 miliona eura, a do sada je uloženo 40 miliona. Poslovno – komercijalni – turistički kompleks dizajnirao je čuveni španski arhitekta Angelo Tabord, a ovo arhitektonsko djelo biće predstavljeno na Bijenalu u Veneciji iduće godine. TQ Plaza je objekat izgrađen na sedam spratova, a kako je saopšteno, 74 odsto poslovnih prostora je prodato ili izdato, većinom stranim državljanima, dok je u apartmanskom dijelu 60 odsto prostora našlo kupce. Tradeuniqe grupa već 20 godina je prisutna u samom vrhu svjetskog tržišta dizajna, arhitekture i građevinarstva kao investitor, suinvestitor, projektni organizator ili glavni izvođač sa sjedištima u Rusiji, Španiji, Njemačkoj, Italiji, Srbiji, a prošle godine počeli su da rade i u Libiji. U Crnu Goru su kao investitori ušli prije sedam godina, radom na rekonstrukciji hotela Montenegro i projektovanjem i izgradnjom hotela Splendid, a izgrađena je i baza u Radanovićima sa kompletnom mehanizacijom i smještajem za hiljadu radnika.

Niče nova Budva slična KanuSvečano otvaranje multifunkcionalnog kompleksa TQ Plaza u Budvi, veličine 48,5 hiljada kvadratnih metara planirano je na jesen – saopštili su na jučerašnjoj konferenciji predstavnici kompanije Tradeuniqe.

- Projektovana vrijednost objekta je između 52 i 56 miliona eura, a do sada je uloženo 40 miliona – kazao je izvršni direktor kompanije u Crnoj Gori Goran Bojanić.

Poslovno – komercijalni – turistički kompleks dizajnirao je čuveni španski arhitekta Angelo Tabord, a ovo arhitektonsko djelo biće predstavljeno na Bijenalu u Veneciji iduće godine.

TQ Plaza je objekat izgrađen na sedam spratova, a kako je saopšteno, 74 odsto poslovnih prostora je prodato ili izdato, većinom stranim državljanima, dok je u apartmanskom dijelu 60 odsto prostora našlo kupce.

Predsjednik Tradeuniqe grupe Mirko Latinović kazao je da je ova kompanija već 20 godina prisutna u samom vrhu svjetskog tržišta dizajna, arhitekture i građevinarstva kao investitor, suinvestitor, projektni organizator ili glavni izvođač sa sjedištima u Rusiji, Španiji, Njemačkoj, Italiji, Srbiji, a prošle godine počeli da rade i u Libiji. U Crnu Goru su kao investitori ušli prije sedam godina, radom na rekonstrukciji hotela Montenegro i projektovanjem i izgradnjom hotela Splendid, a izgrađena je i baza u Radanovićima sa kompletnom mehanizacijom i smještajem za hiljadu radnika. Iz kompanije su naveli da su pri kraju radovi na turističkom naselju Carsko selo – Sveti Stefan 2, kao i na sistemima za prečišćavanje otpadnih voda u Budvi.

- Budva kao opština nam je interesantna – kazao je Latinović.

On je ocijenio da je zastoj sa investicijama uzrokovan iznenadnim udarima svjetske ekonomske krize.

- Smatram da smo veliki posao doveli do kraja, samim tim što nijesmo ostavili nijedan nedovršeni objekat, kako se masovno dešava u cijelom svijetu – kazao je on.

TQ Plaza koncipirana je kao grad za sebe u sklopu kojeg se nalazi parking prostor sa 250 mjesta, tržni centar površine 11 hiljada m2, biznis centar, velnes i stambene jedinice, a za iduću godinu planirano je otvaranje Apart hotela.

- Pored starog dijela Budve niče nova Budva slična Kanu, koje će biti smjernica svim budućim investitorima – ocijenio je Bojanić.

Na pitanje novinara kako komentariše činjenicu da se ugovor za izgradnju TQ Plaze potpisan između Tradeuniqe i opštine Budva nalazi kod specijalnog državnog tužioca za organizovani kriminal Bojanić je odgovorio da su svi zahtjevi koji se tiču tenderske dokumentacije i sistema javnih nabavki sprovedeni po zakonu.

– To što je predmet interesovanja tužioca nije ništa nenormalno zbog problema koji su u prethodnom periodu obilježili opštinu Budva – kazao je on.

Predstavnici ove kompanije odbacili su i navode opozicije da je ova kompanija oštetila Budvu za oko sedam miliona eura, saopštivši da je opština Budva za uloženih šest hiljada kvadrata zemljišta dobila oko 22 hiljade kvadrata izgrađenog prostora.

Hapšenja tjeraju investitore

Latinović je ocijenio da Crna Gora nema velika kreditna zaduženja, niti veće biznis barijere u odnosu na druge zemlje svijeta, ali da događaji u posljednjih nekoliko mjeseci negativno utiču na investitotore.

- Hapšenje jednog čovjeka u Crnoj Gori znači odliv 1.000 investitora – ocijeno je on.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik