NKOSK osigurala 7.900 stambenih kredita

Bez autora
Oct 25 2010

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita ove godine osigurala stanove vredne 270 miiliona evra. Od ukupnog broja kredita 1.900 je bilo uz subvenciju države, dodala je Popadić izrazila nadu da će i u 2011. godini država nastaviti sa subvencionisanjem tih zajmova. Od 2005. godine Korporacija je osigurala oko 60.000 stambenih kredita u ukupnom iznosu od preko dve milijarde evra. Korporacija je, praktično, pomogla da oko 60.000 građana reši stambeno pitanje putem uzimanja kredita, što je izuzetno dobar rezultat, ako se ima u vidu kako je tržište izgledalo pre pet godina i da standard građana nije bio sjajan u tom periodu. U 2010. godini je kroz Uredbu o podsticanju građevinske industrije kroz subvensionisanje kredita i kamata, iz budžeta izdvojeno oko 2,6 milijarde dinara i to se zaista osetilo.

NKOSK osigurala 7.900 stambenih kreditaNacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita ove godine osigurala stanove vredne 270 miiliona evra, kaže direktorka Danijela Popadić.

Od ukupnog broja kredita 1.900 je bilo uz subvenciju države, dodala je Popadić izrazila nadu da će i u 2011. godini država nastaviti sa subvencionisanjem tih zajmova.

Od 2005. godine Korporacija je osigurala oko 60.000 stambenih kredita u ukupnom iznosu od preko dve milijarde evra, podsetila je Popadić.

Komentarišući poslovne rezultate NKOSK u proteklih pet godina, istakla je da je Korporacija, praktično, pomogla da oko 60.000 građana reši stambeno pitanje putem uzimanja kredita, što je izuzetno dobar rezultat, ako se ima u vidu kako je tržište izgledalo pre pet godina i da standard građana nije bio sjajan u tom periodu.

U 2010. godini je kroz Uredbu o podsticanju građevinske industrije kroz subvensionisanje kredita i kamata, iz budžeta izdvojeno oko 2,6 milijarde dinara i to se zaista osetilo, kazala je direktorka NKOSK, napominjući da se, početkom primene te uredbe, ponovo posle krize probudila želja građana da uđu u stambeno kreditiranje, prvenstveno zbog povoljnih uslova zajmova.

"Taj trend se preneo i na komercijalne kredite, tako da ove godine imamo povećanje od 70 posto osiguranja u odnosu na tri kvartala prošle godine", navela je ona i izrazila nadu da će država i sledeće godine nastaviti sa subvencionisanjem kredita.

"Da li će subvencionisanje biti u potpuno istim uslovima kao i ove godine, to sad ne znamo, a takođe nemamo precizne informacije ni koliki će iznos biti, ali najave su da će se programi nastaviti i sledeće godine", kazala je Popadić.

Zamoljena da proceni kako će se kretati cene stanova u narednom periodu, ona je ocenila da se ne može očekivati sniženje cena, kako u Beogradu, tako i u unutrašnjosti.

Kako građevinska industrija bude oživljavala i kako standard građana bude postajao bolji, pa samim tim i tražnja veća, to će dovesti do blagog rasta cena, dodala je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik