Nove uredbe o turističkom zemljištu trebale bi olakšati ulaganja

Bez autora
Feb 07 2024

Ovih su dana u Vladinoj proceduri nove uredbe koje se odnose na takozvano turističko zemljište.

Naime, zemljište u kampovima i turističkim naseljima te oko hotela nije ušlo u pretvorbu i privatizaciju pa su ulaganja turističkih tvrtki - pravno na ničijoj zemlji - desetljećima bila ograničena. Novim uredbama tvrtke će dobiti zemljište u zakup, a država prihode od najma.

Turističke tvrtke u Hrvatskoj raspolažu s više od 20 milijuna četvornih metara zemlje. No u njihovu su vlasništvu samo hoteli, kampovi i objekti u njima. Zemljište u kampovima u vlasništvu je države, a ono oko hotela i turističkih naselja - u vlasništvu gradova i općina. Predloženim uredbama sva zemlja napokon ide u zakup. 

- Jedini koji imaju mogućnost sklopiti takav ugovor o zakupu su turističke tvrtke, odnosno trgovačka društva u turizmu koja već koriste to zemljište. Zakonom je predviđeno da se ugovor sklapa na rok od 50 godina, kaže Tomislav Jukić, savjetnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

To bi trebalo olakšati ulaganja. Zbog dosad neriješenog statusa zemljišta, tvrtke su mogle obnavljati objekte isključivo u postojećim gabaritima. 

- S obzirom na to da mi imamo objekte i zgrade iz nekih bivših vremena, nadamo se da će nam ovaj novi zakon omogućiti da te kapacitete, odnosno zgrade proširimo kako bismo gostima dali novu kvalitetu i veći komfor, kaže Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave Aminessa.

Uredbe bi trebale stupiti na snagu već ovoga mjeseca.

- Početna cijena po metru četvornom za kamp je 2 eura. Što se tiče hotela i turističkih naselja, tu je cijena definirana rasponom od 1 i pol do 3 eura, konačna cijena ovisi o jedinicama lokalne samouprave, kaže Jukić.

Iznos zakupnine ne smije prelaziti 4% ukupnog prihoda turističkog objekta. A taj postotak nije mali, kažu hotelijeri.

- Zasigurno će to utjecati na visinu naših investicija koje ćemo morati prilagoditi, a kad kažem prilagoditi, to znači smanjiti, kaže Bokulić.

A upravo ulaganja imaju znatno veće financijske učinke od pojedinačnih nameta, tvrdi prvi čovjek Hrvatske udruge turizma. Primjer je istarski kamp čija su ukupna davanja državi, prije ulaganja, iznosila tada jedva 4 milijuna kuna.

- Kamp je obnovljen, uloženo je 80 milijuna eura u taj kamp i sada su, već prve godine, ukupni nameti bili 26 milijuna kuna godišnje. Dakle, vidimo da je to šest i pol puta više nego što je bilo prethodno, kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

A novim uredbama veći dio naknade za zemljište u kampovima ide u državni proračun, a od one za zemljište u turističkim naseljima i oko hotela - jedinicama lokalne samouprave. 

- I taj novac ćemo sasvim sigurno iskoristiti ponovno u turističke potrebe grada, uređenje infrastrukture, kaže gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

Dio novca od zakupa odlazi u Fond za turizam pa su i ta sredstva - prema novim uredbama - namijenjena unapređenju cjelokupnog turističkog razvoja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik