Novija tržišta šansa za oporavak

Bez autora
Aug 01 2011

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da bi građevinska preduzeća iz Srpske šansu za oporavak iz krize trebalo da traže u stvaranju konzorcijuma koji će moći odgovoriti strogim zahtjevima stranih investitora, te izlasku na nova tržišta u kojima je investiciona izgradnja u ekspanziji. Ministarstvo je svjesno krize u kojoj se ova privredna grana našla, te je Golićeva lično, iako Ministarstvo nema direktnu nadležnost za stvaranje poslovnog ambijenta za nastup građevinskih firmi u inostranstvu, predložila austrijskom ambasadoru u BiH da pokuša obezbijediti detašmane za građevince iz RS u Austriji. Došlo je do znatnog pada angažovanih građevinskih firmi iz RS u inostranstvu, što je u najvećoj mjeri prouzrokovano ratom u Libiji u kojoj su građevinske firme iz BiH tradicionalno imale ugovorene poslove. Neophodno je da se aktivnosti preusmjere na tržišta drugih zemalja u kojima je investiciona izgradnja u ekspanziji, kako što su države nastale raspadom bivšeg SSSR-a i druge zemlje.

Novija tržišta šansa za oporavakMinistar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić rekla je da bi građevinska preduzeća iz Srpske šansu za oporavak iz krize trebalo da traže u stvaranju konzorcijuma koji će moći odgovoriti strogim zahtjevima stranih investitora, te izlasku na nova tržišta u kojima je investiciona izgradnja u ekspanziji, prenijele su agencije.

Golićeva je naglasila da je Ministarstvo svjesno krize u kojoj se ova privredna grana našla, te da je lično, iako Ministarstvo nema direktnu nadležnost za stvaranje poslovnog ambijenta za nastup građevinskih firmi u inostranstvu, predložila austrijskom ambasadoru u BiH da pokuša obezbijediti detašmane za građevince iz RS u Austriji.

- Došlo je do znatnog pada angažovanih građevinskih firmi iz RS u inostranstvu, što je u najvećoj mjeri prouzrokovano ratom u Libiji u kojoj su građevinske firme iz BiH tradicionalno imale ugovorene poslove - rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, neophodno je da se aktivnosti preusmjere na tržišta drugih zemalja u kojima je investiciona izgradnja u ekspanziji, kako što su države nastale raspadom bivšeg SSSR-a i druge zemlje.

- Sigurno je da neće biti lako izboriti se za proboj na nova tržišta, a građevinske firme iz RS koje imaju ambicije i potrebe za nastupanje na ino-tržištu moraju pratiti međunarodne tendere, kako bi mogle dati svoje ponude i pokušati dobiti posao - rekla je Golićeva.

Barijere

Golićeva je naglasila da se dosta uradilo na uklanjanju administrativnih barijera, što povoljno utiče na strane investicije.

- Nastojimo da u naše zakonodavstvo uvedemo evropske standarde u oblasti građevinarstva i građevinskih proizvoda, što će pomoći domaćim proizvođačima građevinskih materijala da svoje proizvode plasiraju na inostrana tržišta, ali i da se uredi tržište ovim proizvodima u zemlji - istakla je Golićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik